De merkwaardige wake up call van Christian Van Thillo

Christian Van Thillo, rechts, met koning Albert.
Christian Van Thillo, rechts, met koning Albert.

Rijkste Belgen en politiek, het zijn niet altijd twee handen op één buik. Zeker niet wanneer die Rijkste Belg ook nog een mediatycoon is. Zo laat Christian Van Thillo zich zelden of nooit publiek uit over politieke dossiers. Niet nu dus. “De politiek moet de manier waarop ze dit land leiden heruitvinden. Dat is wat ik geloof.” zo zegt hij in een merkwaardig interview met Politico.Christian Van Thillo staat aan het hoofd van de Persgroep en controleert daarmee Belgische titels zoals Het Laatste Nieuws, De Tijd, Dag Allemaal, VTM, los van zijn Nederlandse bedrijven. Hij is daarmee de belangrijkste persmagnaat van België. Van Thillo laat zich publiek nooit uit over politiek. Wanneer hij nu een, zeldzame, wake up call lanceert, kijkt de Wetstraat een beetje verbijsterd toe.

Hij noemt de terreuraanslagen “een reality check voor de mensen die dit land leiden”. Een complex en dysfunctioneel politiek systeem maakt het land onbestuurbaar. 22 maart was één van de zwartste dagen voor België.

Nochtans zorgt het nieuws voor meer succes voor zijn bedrijf. De website van Het Laatste Nieuws kreeg na de aanvallen 3,5 miljoen bezoekers, drie keer meer dan normaal. Op woensdag, één dag na de aanslagen, belde hij zijn directe medewerkers om hen te feliciteren met het werk dat ze hadden verricht. “Het is erg vreemd om mensen te feliciteren in deze omstandigheden.” aldus Van Thillo. “Maar het is op zo’n momenten dat je als CEO van een mediabedrijf merkt hoe belangrijk media zijn voor de samenleving.”