Mestdagh verslikt zich in vermageringspillen

Carl Mestdagh
Carl Mestdagh, CEO van de gelijknamige Waalse distributeur.

De familie Mestdagh uit Charleroi, één van de grootste distributeurs uit Wallonië, ziet haar vermogen teruglopen van 140 naar 127 miljoen euro. De familie zakt daarmee 11 plaatsen tot nummer 117 op onze ranglijst. Oorzaak van die terugval is de moeilijke opstart van de diversificatie van Mestdagh in de farma-sector. Het bedrijf Kitozyme, actief als producent van vermageringsproducten, blijft alsnog verliezen opstapelen. Mestdagh behoudt voorlopig haar vertrouwen in het bedrijf.De groepsomzet van Mestdagh in 2014 liep terug van 597 naar 594 miljoen euro. Mestdagh was oorspronkelijk actief met het merk Champion. Maar na de overname van 16 Waalse en Brusselse Carrefour-vestigingen die met sluiting waren bedreigd, werden alle verkooppunten gerestyled als Carrefour Markets. Voor 2014 kijkt Mestdagh aan tegen een bedrijfsverlies van 8 miljoen euro en een netto-verlies, deel van de groep, van 14 miljoen euro. Dat verlies is vooral het gevolg van 15,6 miljoen minwaarden geboekt op participaties.

Probleemkind bij die participaties is de investeringsvennootschap Valois, ooit de uitgever van de gekende Valois-spaarzegeltjes. Nu huisvest Valois de diversificatie-investeringen van de familie Mestdagh. 64 procent van Valois is in handen van Mestdag, het saldo berust bij de familie Montulet uit Dinant. De belangrijkste participatie van Valois is het bedrijf Kitozyme met zetel in Herstal. Kitozyme is een spin off van de Luikse universiteit die vermageringsproducten produceert en commercialiseert. Het bedrijf zoekt naar bio-afbreekbare vermageringsproducten onder meer op basis van paddenstoelen. Die opstart blijkt moeilijk te verlopen. In 2014 keek Kitozyme aan tegen een overgedragen verlies van 21 miljoen euro. Kitozyme is voor 60 procent in handen van Valois en voor 25 procent van het Waals gewest. Ondanks de opstartverliezen behouden de aandeelhouders alsnog hun vertrouwen in Kitozyme en verwachten ze de komende jaren een ommekeer voor het bedrijf.

Naast Kitozyme investeerde Valois onder meer nog in de Distillerie de Biercée, producent van alcoholische dranken, Belrobotics, producent van robot tondeuses, en e-book producent Tripy. Carl Mestdagh, CEO van het bedrijf, controleert 33 procent van Mestdagh. 66 procent zit bij zijn twee neven.