Michel Akkermans investeert 10 mln in start-up Rombit

Michel Akkermans
Michel Akkermans

Ondernemer Michel Akkermans investeert 10 miljoen euro in de Antwerpse start-up Rombit, specialist in the internet of things. Opmerkelijk is dat Akkermans het risico alleen draagt en dus geen andere investeerders rond zich heeft verzameld. “Het bewijst mijn vertrouwen in Rombit.” zo zegt hij. Akkermans maakte fortuin met de uitbouw en latere verkoop van de softwarespecialist Fics en het betalingsbedrijf Clear2Pay.Rombit wordt gestuurd door de 28-jarige Antwerpenaar Jorik Rombouts. Het snelgroeiende bedrijf specialiseert zich in het toegankelijk maken van data voor bedrijven. Een concreet voorbeeld daarvan is BadgeControl, een online platform dat het werfleiders makkelijker maakt om aan people management op de werf te doen. Het geeft aannemers een duidelijk overzicht van al hun werven en de onderaannemers en werkmannen die erop aanwezig zijn. Die laatsten kunnen dan weer zeer eenvoudig inchecken op het werk, met automatische registratie bij de RSZ. Of, Techelec een platform dat voor een revolutie heeft gezorgd in de markt van de zogenaamde walkasten, die rivierschepen van stroom voorzien vanop de kade. Techelec heeft deze kasten een milieuvriendelijk karakter aangemeten door hen een nieuw doel in de stedelijke omgeving te geven in de vorm van aantrekkelijke zitbanken. De kasten kunnen vanop afstand worden bediend met een mobiele applicatie en online platform.

Al die oplossingen hebben een gemeenschappelijke factor. Ze steunen op dezelfde technologie waar Rombit voor elke klant snel een andere verpakking naar wens voor bouwt. En met dat technologisch platform, dat de naam ‘Romcore’ meekreeg, wil het bedrijf nu de grenzen openbreken.

“Als je God eens goed wil laten lachen, schrijf dan een businessplan.”

“Eigenlijk waren we in de eerste plaats op zoek naar iemand die raad kon geven over hoe we de volgende stap in onze groei moesten aanpakken”, zegt Rombouts in de krant De Tijd. “Via via kwamen we zo bij Michel uit om eens te praten. Maar we hadden allebei redelijk snel door dat we samen verder moesten. Het is op alle vlakken een ideale match. Het geld is natuurlijk welkom, maar we zijn misschien nog blijer met de ervaring die Michel meebrengt.”

“Met Clear2Pay hadden we een betaaloplossing die voor eender welk bedrag, bij eender welke bank of met eender welke munteenheid kon worden ingezet, aldus Akkermans. Romcore volgt eigenlijk een heel gelijkaardig principe. Het is onmiddellijk inzetbaar in een veelvoud aan sectoren. Met de ervaring die ik bij vorige projecten heb opgedaan, kan ik helpen om de technologie van Jorik in een product om te zetten en te internationaliseren.”

Wanneer Rombit waar juist voet aan grond moet hebben, ligt nog niet vast. “Als ondernemer heb ik één ding geleerd”, zegt Akkermans. “Als je God eens goed wil laten lachen, schrijf dan een businessplan. Technologie verandert razendsnel, het heeft gewoon geen zin om drie jaar vooruit te plannen. Het is voor ons nu kwestie om op het juiste moment de juiste deuren te openen.”