Michel Van den Brande zet Kontrimo te koop

Vd Brande Michel_detailBV-ondernemer Michel Van den Brande zet zijn stellingbedrijf Kontrimo te koop. Zijn beslissing volgt op een veroordeling tot acht maanden voorwaardelijk voor de dood van een van zijn werknemers. Van den Brande is niet te spreken over het vonnis en gaat in beroep. “Het gerecht wil alleen maar mijn geld afpakken. Voor mij hoeft het niet meer. Ik verkoop Kontrimo en verhuis naar Amerika.” zo zegt hij in Gazet van Antwerpen.“De houding van Michel Van den Brande getuigt van een manifest gebrek aan verantwoordelijksheidszin en een volledig asociale ingesteldheid. Het is ongepast van hem om zich te verbergen achter het moeilijk stuurbare karakter van zijn werknemer.” De rechter in Brugge was hard voor de bekende stellingenbouwer uit het tv-programma The Sky Is The Limit. Michel Van den Brande werd veroordeeld tot acht maanden met uitstel voor de dood van zijn werknemer Kenny Demeyer, nu twee jaar geleden. De jongeman kreeg op acht meter hoogte een buis van zeven kilogram tegen zijn achterhoofd. Hij was op slag dood. De rechter was extra streng voor Van den Brande omdat zijn bedrijf in het verleden al zes keer werd veroordeeld in de politierechtbank en al vijf veroordelingen opliep voor geweldsdelicten. Daarnaast werd hij eerder al gestraft voor het falende veiligheidsbeleid binnen zijn bedrijf Kontrimo. “Voor meneer Van den Brande primeert geldgewin op de veiligheid van zijn werknemer.” aldus de rechtbank.

“Voor meneer Van den Brande primeert geldgewin op de veiligheid van zijn werknemer.” aldus de rechtbank

Van den Brande reageerde in de krant furieus op het strenge vonnis dat hij omschrijft als ‘klassejustitie’. “Geld, geld, geld. Dat is het enige wat ze van mij willen”, zegt hij. “De concurrentie mag doen wat ze wil, maar ik word gewoon geviseerd. Dat terwijl ik duizenden euro’s per jaar aan veiligheid in mijn bedrijf investeer. Ik geef mijn mensen ook boetes wanneer ik zie dat ze de regels niet volgen. Maar ik heb 36 ploegen van vier man op de baan. En ik zit op 650 verschillende werven. Ik kan toch niet overal gaan staan om te zien of mijn werknemers de veiligheidsregels wel volgen?”

“Waarom werk ik eigenlijk nog? Om te betalen en te betalen. Nee, ik wil heel graag de boel verkopen en naar Amerika verhuizen waar mijn dochter ook woont.”

Van den Brande heeft het helemaal gehad om ondernemer te zijn België. De veroordeling is voor hem de druppel: hij heeft beslist om zijn bedrijf Kontrimo te koop te stellen. “Als er een kandidaat is om het bedrijf aan de juiste prijs over te kopen, verkoop ik het meteen”, bevestigt hij. “Waarom zou ik nog verder willen doen? Als ik nog eens veroordeeld word door een fout van een van mijn werknemers vlieg ik de gevangenis in. Waarom werk ik eigenlijk nog? Om te betalen en te betalen. Nee, ik wil heel graag de boel verkopen en naar Amerika verhuizen waar mijn dochter ook woont.” Volgens de ondernemer is het geen impulsieve beslissing maar heeft hij er al enkele weken over nagedacht.