Michel Van de Wiele start joint venture met Finse Componenta

Michel Van de WieleDe NV Michel Van de Wiele, producent van textielmachines in handen van de familie Beauduin, kon haar netto winst vorig jaar opkrikken van 71 naar 74 miljoen euro. Voor 2016 zijn de vooruitzichten gunstig, ook al omdat de metaalgieterij Ferromatrix, onderdeel van de groep, haar joint venture met de Finse groep Componenta operationeel heeft opgestart. Charles Beauduin komt weinig met Michel Van de Wiele in het nieuws maar des te meer met het beursgenoteerde Barco dat hij voor 18 procent controleert. Het vermogen van de familie stijgt van 551 naar 631 miljoen euro, van de 34ste naar de 30ste plaats in onze ranglijst.Ondanks een omzetdaling van 505 naar 471 miljoen euro, kon de netto winst licht stijgen dank zij financiële en uitzonderlijke opbrengsten. Opgedeeld naar de verschillende markten waarin de groep opereert, was er een beduidende daling voor de machineconstructie. De politieke situatie in het Midden-Oosten is hier niet vreemd aan. De markt van breimachines bleef op hetzelfde niveau in 2015. De introductie op de markt van extrusie-installaties verloopt als gepland. De afdelingen die producten aanbieden op de markt van platte weefmachines boekten een mooie omzetstijging.

Naast textielmachines vormt de metaalgieterij Ferromatrix de tweede belangrijke activiteit van de groep. Ferromatrix produceert onderdelen voor onder meer de auto industrie. Hier wordt een lichte omzetgroei verwacht ten gevolge van de joint-venture overeenkomst die in 2015 werd afgesloten met de Finse groep Componenta. De joint-venture werd op 1 januari 2016 operationeel. Als gevolg van de joint venture sloot de gieterij van Componenta in het Nederlandse Weert haar deuren. De joint venture zit nu in een 50/50 verhouding. Volgend jaar kan Componenta 40 procent van Ferromatrix verwerven en krijgt Componenta 60 procent van de joint venture.

De derde activiteit tenslotte, de haven gebonden bulk-handling divisie, boekte opnieuw een belangrijke omzetstijging en de vooruitzichten in deze markt zien er veelbelovend uit. “De vooruitzichten zijn voor alle markten gunstig. We noteren een aarzelende herneming in de markt van de machineconstructie.” aldus Michel Van de Wiele.