Michèle Sioen nu ook voorzitter van ‘Citroënmuseum’

Michèle Sioen is goed op weg één van de machtigste vrouwen van België te worden. De voormalige voorzitter van het VBO wordt nu voorzitter van de pas opgerichte stichting KANAL. Dit hoofdletterwoord staat voor de nieuwe cultuurpool die het Brussels gewest wil uitbouwen rond de (leegstaande) Citroëngarage aan het Saincteletteplein. Centraal daarin staat het museum dat samen wordt uitgebouwd met het Parijse Centre Pompidou. De werken aan het museum moeten in 2019 van start gaan. Volgend jaar wil Brussel 1 miljoen euro besteden aan de aankoop van werken. CEO van het project wordt wellicht Yves Goldstein, gewezen kabinetschef van Brussels minister-president Rudy Vervoort (PS).KANAL wordt meer dan een museum. Van de 35.000 vierkante meter totale oppervlakte zijn er 15.000 voorbestemd voor het museum voor hedendaagse en moderne kunst. De rest gaat naar de architectuurstichting CIVA en naar openbare ruimte, zo weet de website Bruzz.be.

Onderneemster Michèle Sioen staat aan het hoofd van het gelijknamige beursgenoteerde textielbedrijf. Ze is gehuwd met de projectontwikkelaar Marnix Galle. Samen zijn ze ook huurder van het Stuyvenberg Paleis op het koninklijk domein in Laken. Sioen is ook commissaris-generaal van Europalia Indonesië.

Naast Sioen zetelen nog 10 andere bestuurders in de raad, die allemaal een onbetaald mandaat opnemen. Onder meer Chris Dercon wordt onafhankelijk bestuurder. Hij staat vandaag aan het hoofd van het bekende stadstheater Volksbühne in Berlijn. Daarvoor leidde hij het Tate Modern in Londen. Een andere bekende naam is die van Laurent Busine, jarenlang de topman van kunstencentrum Le Grand Hornu in Bergen. En ook filosoof en voormalig VUB-decaan Willem Elias maakt deel uit van het bestuur.