Miljardair brengt MR-politicus Armand De Decker in moeilijk parket

armand-de-decker
Toenmalig senaatsvoorzitter Armand De Decker (rechts) (Foto: Senaat).

Er is iets met Belgische politiek en helikopters. Het Agusta-schandaal liet politieke koppen rollen, hetzelfde kondigt zich nu aan met de verkoop van 45 Franse Eurocopters aan Kazachstan. Dat laatste dossier zorgde er voor dat de Kazachse miljardair Patokh Chodiev zich tot Belg liet naturaliseren waarop MR-politicus en oud Senaatsvoorzitter Armand De Decker de zogenaamde afkoopwet versneld door het parlement wou jagen om Chodiev te vrijwaren van een strafproces. De Decker ging daarvoor in 2011 nog pleiten ten huize van CD&V politicus Stefaan De Clerck, op dat moment minister van Justitie, zo blijkt nu. De Decker zegt dat hij optrad als advocaat van het Elysée, dus van de Franse president Sarkozy. Hij ontving daarvoor een honorarium van 740.000 euro voor 350 uur werk maar zonder dat daarvoor een factuur bestaat.Hoe zit de zaak in elkaar? Patokh Chodiev dreigde in België voor de rechtbank te worden gedaagd op beschuldiging van valsheid in geschrifte, witwassen en bendevorming. Die beschuldiging vloeide voort uit een oud dossier rond de activiteiten van het Belgische bedrijf Tractebel in Kazachstan. Dat proces dreigde in 2011 van start te gaan. Net op dat moment is de Franse regering van plan 45 Franse Eurocopters te verkopen aan Kazachstan. Van het een komt het ander. De Franse president Sarkozy weet dat ons land werkt aan een wet waarbij processen kunnen worden afgekocht. Om de Kazachse president Nursultan Nazarbaïev te plezieren zegt Sarkozy dat hij zijn Belgische connecties zal aanspreken om Chodiev te vrijwaren van een proces via de nieuwe wet. Klein probleem echter, die wet is dat moment nog niet goedgekeurd.

Die Belgische connecties van Sarkozy lopen over de Waalse liberale partij MR. De krant Le Soir onthult nu dat MR-politicus Armand De Decker bij toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck thuis is gaan pleiten om de wet versneld goed te keuren. Later zal hij hetzelfde doen op het kabinet van de minister. Aan het eind van het verhaal zal Chodiev de eerste “Belg” zijn die een beroep doet op de zogenaamde afkoopwet. Chodiev betaalt 23 miljoen euro aan de Belgische staat en moet niet voor de rechtbank verschijnen. Zoals we hier eerder al schreven valt in het dossier ook de naam van de Belgische miljonair Georges Forrest.

Armand De Decker, momenteel burgemeester van Ukkel, heeft ondertussen gereageerd via zijn advocaat. De Decker zegt dat hij nooit is tussengekomen om de afkoopwet te versnellen. Hij is ook verbaasd over de lekken in het gerechtelijk onderzoek. Zijn partij MR laat intussen weten dat ze De Decker wil horen in een arbitragecommissie.