Het miljardenkapitaal van het jonge MyCartis

MyCardisHet jonge biotech bedrijf MyCartis zag in 2014 het levenslicht en het beschikt nu al over, hou u vast, een kapitaal dat wordt vertegenwoordigd door 26 miljard aandelen. Dat moet zowat een Europese of een wereld primeur zijn. De waarde van die aandelen wordt daarbij uitgedrukt in miljardsten van één euro. Toch is MyCartis een serieus bedrijf. De jonge onderneming haalde dit jaar in twee kapitaalrondes al 15 miljoen euro aan verse middelen op. Het bedrijf, dat in 2014 afsplitste van Biocartis, geniet duidelijk de steun van de financiële wereld. Het slaagt er daarbij in een rits ronkende namen en Rijkste Belgen aan te trekken als nieuwe aandeelhouder.MyCartis erfde van Biocartis het Evalution platform, een machine die toelaat snel en goedkoop een brede serie biomarkers te detecteren in bloedproeven (foto). Bij de afsplitsing van Biocartis fuseerde MyCartis meteen met het Zwitserse Pronota dat biomarkers kon identificeren voor een hele serie ziektes. Dat maakte de combinatie tot een sterk geheel voor allerlei medische toepassingen.

Nieuwe aandeelhouders: Marc Janssens, Pierre Drion, Ludwig Criel, Dora Arts

Nog bij die fusie haalde MyCartis meteen al 15 miljoen euro aan verse middelen op. In die eerste fase viel de aanwezigheid op van biotech investeerder Rudy Mariën, via de Luxemburgse holding RMM, en Annie Vereecken, apotheker die in 2010 haar medisch labo MedHold voor meer dan 200 miljoen euro verkocht aan Sonic Healthcare. Vereecken stapte in MyCartis via Biover II.

Wanneer MyCartis in januari dit jaar opnieuw een kapitaalronde openstelde waren zowel Mariën als Vereecken terug van de partij, met respectievelijk een inbreng van elk 2 miljoen euro. Ook de familie Colruyt volgde die operatie voor 1,5 miljoen euro, net als het Luxemburgs fonds Valiance Life Sciences Growth Investments. Dit geheel werd aangevuld door drie fysieke personen waarvan er twee elkaar nog kennen van bij het vroegere huis Petercam: Pierre Drion, vroegere CEO van Petercam, en Marc Janssens, directeur bij Petercam en momenteel persoonlijk adviseur van ondernemer Filip Balcaen. Ze krijgen het gezelschap van Ludwig Criel, vertrouwenspersoon van Marc Saverys, en voorzitter van De Persgroep van Christian Van Thillo. Elk bracht daarbij 0,125 miljoen euro aan.

Hier wordt gerekend op een serieuze hefboom

Eind maart herhaalde MyCartis die operatie. Ook nu stapten Mariën en Vereecken terug in, samen met Valiance Life Sciences Growth Investments. Nu krijgen ze het gezelschap van een maatschap onder leiding van Dora Arts, de weduwe van dr. Paul Janssen. Dat maatschap brengt 0,5 miljoen euro aan.

Het kapitaal van MyCartis wordt na al die bewegingen nu vertegenwoordigd door, hou u vast, 26.824.191.986, lees: 26 miljard aandelen. Het nieuwe kapitaal in de tweede ronde werd daarbij vergoed met nieuwe aandelen die een waarde meekregen, per stuk, van twee miljard tweehonderd tweeënveertig miljoen honderd tweeënvijftig duizend vierhonderd zesenzestig duizendmiljardste van één euro, of in cijfers: 0,002242152466 euro. Het mag duidelijk zijn dat hier wordt gerekend op een serieuze hefboom.