Het miljoenen gegoochel van Paul Breuls

De Limburgse filmproducer Paul Breuls haalde via het systeem van de taxshelter 27 miljoen euro op voor de productie van de film Emperor, een historisch drama over Keizer Karel, met de topacteur Adrien Brody. Slechts 10 miljoen daarvan werd ook aangewend voor de film. Een bedrag van 17 miljoen euro blijkt verdwenen te zijn. Breuls specialiseerde zich met zijn productiehuis Corsan in het ophalen van geld bij privé-investeerders. Via de taxshelter konden die een deel van hun investering terugwinnen. Of dat was toch de bedoeling. Corsan legde enkele maanden terug de boeken neer en laat een put na van tientallen miljoenen euro.



De krant De Standaard kon het dossier van Corsan bij de Vlaamse overheid inkijken. Het is Vlaanderen die de films moet goedkeuren die zullen worden gefinancierd in het systeem van de taxshelter. Uit dat dossier bleek dat Breuls een budget voorzag van 59,8 miljoen euro voor Emperor. Dat is het dubbele van wat de succesfilm La La Land heeft gekost.

Breuls kreeg de toestemming om de helft van het budget op te halen bij private investeerders, die via het systeem van de taxshelter een aanzienlijk fiscaal voordeel kregen. Die ophaalronde bracht volgens de krant 27,9 miljoen euro op. Maar uit het dossier blijkt dat het werkelijke budget van de film 23 miljoen euro bedraagt. Minder dus dan het destijds via de taxshelter opgehaalde bedrag. Volgens de documenten werd slechts 10,15 miljoen euro gefinancierd via taxsheltergeld. Wat dus zou betekenen dat er 17,7 miljoen euro opgehaald geld zoek is. De kas van Corsan blijkt helemaal leeg te zijn. Paul Breuls liet aan de krant weten dat hij zich ‘tot latere datum van commentaar onthoudt’.