Miljonair Walther Capiau deemsterde weg onder pedofiele schaduw

Na een lange strijd tegen maagkanker is TV-ster en ondernemer Walther Capiau op 81-jarige leeftijd overleden. De succesvolle entertainer heeft altijd een goede neus gehad voor business. Hij bouwde tijdens zijn carrière een vermogen op van om en bij 2 miljoen euro. In 2011 wou hij op 73-jarige leeftijd een comeback maken op de scène. Maar op hetzelfde moment kwamen twee getuigen vertellen hoe ze als 13-jarige misbruikt werden door de 24-jarige scoutsleider Walther Capiau die ’s nachts op kamp in hun slaapkamer binnendrong. Daarna volgenden nog zes andere getuigenissen. Capiau, van opleiding godsdienstleraar, bekende de feiten die enkel juridisch verjaard waren. In Story vertelde de gevallen ster dat hij eraan gedacht had een einde aan zijn leven te maken. Het vroegere tv-fenomeen deemsterde weg, verdween uit de “boekskes”, trok even naar het buitenland maar zijn ziekte bracht hem terug naar België.Capiau maakt naam en faam met programma’s zoals “Hoger, Lager”, maar ook “Tienerklanken”, “Magesien” en ”Binnen en Buiten” op de openbare omroep. In 1989 koos hij resoluut voor VTM. Met evenveel succes als bij de openbare omroep en met meer inkomsten. Hij maakte van het “Rad van Fortuin” een begrip in die mate dat iedereen te pas en te onpas het zinnetje “Ik ga het zeggen, Walter” ging gebruiken.

Capiau heeft zijn tv-carrière altijd proberen te verbreden tot een rendabel bedrijfje. Centraal daarin stond de NV Capiau Projects. Die vennootschap omvatte vier belangrijke activiteiten: televisieproducties, management van artiesten, organisatie van events en een reisbureau. Capiau werkt ook als realisator voor zowat alle grote commerciële televisiestations. Zo maakt hij onder andere Piets Pan en Klasgenoten voor VTM en Funny TV voor VT4. Ook buitenlandse stations staan op de klantenlijst. Met de organisatie van events richtte Capiau zich in de eerste plaats tot de markt van bedrijven en KMO’s die een feest of een commercieel event willen organiseren. Met Capiau als entertainer.

Pas in 2003 kwam Capiau uit de kast. Op zijn 66ste vertelde hij dat hij al vijf jaar samenwoonde met zijn vriend. “Maar niemand heeft zaken met mijn seksualiteit.”, zei hij. Wellicht voelde hij toen al dat het taboe rond pedofilie maatschappelijk aan het barsten was. Capiau had een zoon en een dochter maar die hielden zich weg uit het publieke leven.