Minder omzet, meer winst bij Limburgse mediafamilie Baert

Net als haar concurrent Roularta ziet de Limburgse mediagroep Concentra, in handen van de familie Baert, haar omzet fors onder druk staan. Vorig jaar daalde de omzet bij Concentra van 307 naar 296 miljoen euro, hoofdzakelijk als gevolg van teruglopende inkomsten uit print advertenties. Ook het eerste kwartaal van 2017 toont een terugloop. Toch ziet Concentra haar netto winst over 2016 stijgen van 8 naar 12,5 miljoen euro. Het bedrijf verklaart die winstgroei ten dele door haar schaalvergroting via de fusie met Corelio binnen de groep Mediahuis.Concentra was tot voor kort vooral de uitgever van de kranten Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen. Alle print activiteiten werden echter samen met die van de groep Corelio (Nieuwsblad, De Standaard) ingebracht in de holding Mediahuis. Eind vorig jaar werd besloten ook de tv-belangen van beide bedrijven onder te brengen in Mediahuis. Dat zette Concentra er toe aan haar boekjaar te verlengen tot eind 2017. De fusie van de tv-belangen kwam er ook nadat Concentra het zwaar verlieslatende Acht (NV Bites Europe) had afgestoten naar concurrent Medialaan (VTM).

Recent slaagde Mediahuis er ook in de Nederlandse groep TMG (De Telegraaf, NRC) binnen te halen. Ze betaalde daarvoor 6 euro per TMG aandeel, volgens sommigen een dure prijs. Ook al als gevolg van teruglopende advertentie inkomsten incasseerde TMG een cash drain in het eerste semester van 6 miljoen euro. De omzet daalde van 171 naar 155 miljoen euro.

Concentra onthoudt zich van voorspellingen voor het lopende jaar. Opvallend is wel dat er een financiële reserve werd aangelegd van 8,5 miljoen euro voor de sluiting van de drukkerij in Groot-Bijgaarden. Dat is de vroegere drukkerij van Corelio waarop die haar kranten drukte, iets wat nu gebeurt op Printing Partners, de vroegere drukkerij van Concentra in Beringen-Paal. Die laatste legt ook 1,3 miljoen euro opzij voor de sociale sanering bij Mediahuis.