UPDATE – “De minister van de 4 miljoen” of de populist in Marc Coucke

(Foto: VTM Nieuws)

Ondernemer en miljardair Marc Coucke vindt dat de ongelijkheid in België veel te groot is. “Ik ga nu iets heel populistisch zeggen, maar ik meen het voor honderd procent.” zo zegt hij in het magazine Trends. “Ik vind dat we binnen de twee jaar een systeem moeten vinden waardoor iedereen die maandelijks minder dan 2.000 euro netto verdient, elke maand 500 euro meer krijgt. Ik heb het over gehandicapten, gepensioneerden en werklozen, maar ook over de mensen die werken en weinig verdienen.” Die operatie mag echter de ondernemingen niets kosten. Volgens Coucke gaat het om 4 miljoen Belgen. Daarom moet er een “minister van de 4 miljoen” komen die op zoek gaat naar 2 miljard bezuinigingen om die operatie te bekostigen. Als voorbeeld noemt Coucke de afschaffing van de Senaat, een overbodige instelling die  nu 100 miljoen euro kost.

UPDATE: Het gaat wel om 2 miljard euro per maand, dus 24 miljard euro op jaarbasis, zo merkt een lezer terecht op. Vandaar deze correctie.Coucke heeft in Trends een dubbelinterview weg, samen met Belfius-topman Marc Raisière. Daarin spreken beiden ook over de Rijkste Belgen. “Houden de Belgen niet van rijke mensen?, zo vraagt Raisière zich rethorisch af. Ik zou eerder zeggen dat Belgen niet van arrogantie houden. Het gaat veeleer om een gedrag dan om de rijkdom zelf.” Volgens Marc Coucke heeft Wallonië dan weer te weinig voorbeelden van investeerders gehad. “In Vlaanderen zijn er honderd mensen zoals ik. De meesten zijn zeer discreet, maar ze zijn er wel. Met honderd Waalse Couckes zou de hele situatie wel veranderen, denk ik.”

Zelf zal Marc Coucke alvast niet die “minister van de 4 miljoen” worden die op zoek moet gaan naar 2 miljard bezuinigingen. In de politiek zou de ondernemer naar eigen zeggen niet kunnen aarden. En hij kan wel enig begrip opbrengen voor Donald Trump. “Wat Trump nu doet, is de enige manier waarop een zakenman aan politiek kan doen, aldus Coucke. Dat is geen democratie. Ergens begrijp ik hem wel, ik zou zelf ook niet met een oppositie kunnen leven. Ik zou niet willen dat er voortdurend confrontaties waren in mijn raden van bestuur. We discussiëren natuurlijk wel over bepaalde kansen op lange termijn, maar er is geen oppositie. Dus nee, de politiek is echt niets voor mij.”

En tot slot nog dit. Marc Coucke wil dat zijn kinderen Frans spreken. “Mijn ouders hebben dat ook met mij gedaan, zegt hij. Elke zondag spraken we thuis Frans. Het was een marteling. Maar nu ben ik hen daar dankbaar voor, en dus probeer ik dat ook met mijn kinderen.”