Mintjens en duurzame krab

TEllierCarl en Tania Mintjens produceren duurzame Belgische meubelen. Duurzaam wil zeggen dat het zorgvuldig geselecteerde hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. De ecologische oliën bevatten geen schadelijke stoffen en de productie gebeurt met 100% hernieuwbare energie. Die overtuiging sluit aan bij de kunstprojecten die fotograaf Wim Tellier opzet. Zo konden 2.300 schoolkinderen op het bedrijfsterrein van Mintjens een reuzekrab vormen. Tellier krijgt ook een eigen houten woonhuis op het bedrijf.Kunstfotograaf Wim Tellier stelde in september vorig jaar op het strand van Knokke een foto van een krab voor op een canvas van 3.000 vierkante meter. De reuzenfoto werd nadien in 12 stukken gesneden en op verschillende plaatsen wereldwijd verspreid neergelegd als een stille getuige van een bedreigde en mogelijk snel verdwijnende wereld. Vandaag keerde de krab symbolisch terug naar België, meer bepaald naar Mintjens in Malle, thuisstad van Tellier. “Ik wou in eigen land iets groots doen.”, zo zegt de fotograaf. 2.300 plaatselijke schoolkinderen gingen in formatie op het gras liggen om zo opnieuw de afbeelding van een krab te vormen. Met drones werden foto’s gemaakt van de 6.000 m2 grote afbeelding.

Nu de foto is afgewerkt, hoeft Tellier niet te vertrekken bij de meubelproducent. Mintjens heeft hem uitgenodigd om op het bedrijfsterrein te komen werken en zelfs wonen. Momenteel wordt daarvoor een zogenaamd ‘chair house’ gebouwd, een atelier en woonruimte in de vorm van een liggende stoel naar een ontwerp van ABN Architecten.

“Met de komst van Wim Tellier voegen we naast industrie, natuur, landbouw, sport en sociaal leven ook het element kunst toe aan onze bedrijfsomgeving.”

Meubelfabrikant Mintjens en kunstenaar Wim Tellier zijn streekgenoten. “We zijn als familie nauw verbonden met de natuur”, zegt Carl Mintjens, CEO van de Mintjens Group in de krant Het Nieuwsblad. “Wim Tellier zijn projecten, waar natuur en de vergankelijkheid van deze natuur sterk in beeld worden gebracht, hebben ons sterk aangesproken. Ons bedrijfsterrein is ingebed in een prachtig gevarieerde omgeving. In onze voortuin ligt de bron van het Schijn. Wim zijn toekomstig chair house ligt in een weide naast het Schijn. Die wordt in de zomer begraasd met extensieve zoogkoeien van het ras Blonde d’Aquitaine, waarvan we er 450 bezitten. Naast de weide is ons sportcomplex, Mintjens Arena, met voetbalvelden, een tennisclub en sporthal. Met de bouw van het chair house en de komst van Wim Tellier voegen we naast industrie, natuur, landbouw, sport en sociaal leven ook het element kunst toe aan onze bedrijfsomgeving.”