De mirakels van offshore voetbalclub Moeskroen

Vorig weekend kon de eersteklasser Royal Excel Moeskroen vriend en vijand, vooral die laatste, verrassen met zijn behoud in eerste klasse. Het won met 0-2 van streekgenoot KV Kortrijk. De federale politie ondervroeg de voorbije dagen het bestuur van Kortrijk, onder meer over een merkwaardige own goal van Kortrijk-verdediger Vladimir Kovacevic. Inzet: de zoektocht naar sportieve corruptie. Wie de structuur van Moeskroen blootlegt, kom al gauw terecht in de wondere wereld van de offshore constructies. En daar zijn de mirakels niet uit de lucht.Moekroen werd in 2015 overgenomen door de Israëlische spelersmakelaar Pinus, Pini voor de vrienden, Zahavi. Probleem is echter dat spelersmakelaars geen voetbalclubs mogen controleren. Geen probleem voor Zahavi. Hij verkocht Moeskroen aan de Maltese vennootschap Latimer International. Die is officieel in handen van zijn broer Adar. Die laatst zit samen met Gil Zahavi in de raad van bestuur van Moeskroen. Maar niemand twijfelt er aan dat Pini de zaak controleert achter de schermen.

Met de komst van Zahavi kwam ook de Duits-Servische gewezen Fifa-agent Yurica, Yuri voor de vrienden, Selak naar Moeskroen. En met hem vier spelers van de Cypriotische club Apollon Limassol. Eén van hen was Christian Manea, een speler die Limassol in 2014 had gekocht van de Roemeense ploeg Viiturol voor het niet onaanzienlijke bedrag van 2,5 miljoen euro. Ondanks geruchten dat Manea naar het Britse Chelsea zou gaan, werd hij voor geen geld uitgeleend aan Moeskroen. De naam Chelsea is geen toeval. De club is in handen van de Russische miljonair Abramovich en die werkt dan weer veel met Pini Zahavi.

Hoe is het te verklaren dat een dure speler gratis wordt uitgeleend aan een bijna nietszeggende Belgische club? Misschien door het te vragen aan Marios Lefkaritis, een vermogende havenondernemer die samen met zijn familie de Cypriotische groep Petrolina controleert. Lefkaritis zat als Fifa-vertegenwoordiger voor Cyprus ook in het FBI-onderzoek naar de toewijzing van het WK aan Rusland en Qatar in 2018 en 2022. Lefkaritis is ook sterk verankerd in Roemenië en Servië. In Cyprus controleert hij Apollon Limassol. Internationale bronnen stellen dat Apollon Limassol wordt gebruikt als tussenstation om Roemeense en Servische spelers in West-Europa te krijgen en het geld in Roemenië.

Terug naar Zahavi die nu al 1,5 miljoen euro in Moeskroen pompte en bereid zou zijn tot 10 miljoen euro te gaan. Financieel blijft de club in elk geval in een wurggreep zitten met een negatief eigen vermogen van meer dan 3 miljoen euro. En ook terug naar sportief directeur Yuri Selak. In het gespecialiseerd blad ProSport maakte die bekend dat zijn eerste grote transfer die was van de Roemeense verdediger Liviu Ciobotariu van Dinamo Bucharest naar Standard Luik in 2000. Precies die transfer wordt door het Belgische gerecht onderzocht, op zoek naar witwaspraktijken. Hoe dat allemaal kan? Misschien verklaart het adres van Latimer International iets. De offshore holding boven Moeskroen, van wie niemand echt weet wie er geld in pompt, is gelegen in de “Lourdes lane” in Limassol. Een mirakel kan daar niet echt vreemd aan zijn.