Mode icoon Raf Simons zet punt achter zijn modelabel met 15 miljoen euro vermogen

Mode ontwerper Raf Simons schuwt de media en geeft zelden interviews. (Foto: Belga Images)

De 58-jarige modeontwerper Raf Simons heeft met zijn lente- en zomercollectie van 2023 de laatste ontwerpen gemaakt voor het modelabel dat zijn naam draagt. Zijn eerste collectie dateert van 27 jaar terug, dus van 1995. Al die tijd leverde Simons grensverleggende ontwerpen af, enkel voor mannenmode, gebaseerd op muziek, seksualiteit en underground. Hij werkte onder meer voor de modehuizen Jil Sander, Dior en Prada. Hij zet een punt achter zijn eigen label met een opgebouwd vermogen van 15 miljoen euro. Dat heeft hij te danken aan zijn eigenzinnige creativiteit maar ook aan de nu 46-jarige Bianca Luzi. De vrouw, net als Simons afkomstig van Limburg, werd in 2008 CEO van het modelabel. Ze stroomlijnde de activiteiten van Simons en stuurde de cash flow de goede richting uit.

“Woorden schieten tekort om uit te drukken hoe trots ik ben op wat we hebben bereikt. Ik ben dankbaar voor de ongelooflijke steun van mijn team, van mijn medewerkers, van de pers en de klanten, van mijn vrienden en familie en van onze toegewijde fans en loyale volgers”, aldus Simons. “Bedankt om te geloven in onze visie en in mij.” De modeshow van de lentecollectie van 2023, die door het overlijden van de Britse Queen werd uitgesteld van september tot oktober, eindigde in één groot feest op de catwalk in Londen. Modeblad Vogue vroeg Simons die ondertussen in Milaan woont om meer commentaar, maar zijn communicatieteam liet weten dat de Instagrampost de enige officiële communicatie is over de stopzetting van het label.



Raf Simons, geboren in Neerpelt in 1968, richtte in 1995 zijn Raf Simons-label voor mannenmode op na een stage bij modeontwerper Walter Van Beirendonck. Zijn ontwerpen maakten al snel internationaal faam door hun verankering in underground kunst en muziek, overgoten met een saus van al dan agressieve seksualiteit. In 2005 wordt hij creatief directeur heren- en dameskleding bij Jil Sander. In 2012 stapt hij over naar Dior waar hij datzelfde jaar zijn eerste haute couture collectie voorstelt. Na vier jaar Dior stapt hij over naar Calvin Klein waar hij twee jaar als designer actief is. In 2020 stapt hij over naar Prada waar hij co-creative directeur is naast Miuccia Prada. In januari volgend jaar stelt hij de nieuwe mannencollectie van Prada voor.