Money, money, money, it must be funny

Voor het eerst in 35 jaar lanceert de Zweedse popgroep ABBA twee nieuwe songs. Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog en Björn Ulvaeus zijn zowat plat gevraagd naar nieuwe optredens en reünies. Fältskog zei in een interview met Radio Times dat ze in 2014 een voorstel hebben afgewezen van een organisator die 1 miljard dollar bood. Daarvoor moesten ze wel samen 250 keer optreden. Dat laatste zit er duidelijk niet meer in. De nieuwe songs worden voorgesteld door digitale 3D-animaties van het viertal. Die zogenaamde ABBAtars zullen te zien zijn op televisie en internet. Voor het geld hoeven ze het niet te doen. Schattingen lopen nogal uiteen, maar ze zijn allen multimiljonair.Het viertal van ABBA is nooit beschaamd geweest wanneer het ging om geld te verdienen. En dat was zeker het geval voor hun manager Stig Anderson. Die maakte zelfs gebruik van de extravagante kostuums van de groep om hun optreden fiscaal te optimaliseren. De pakken waren te opvallend om op straat gedragen te worden, dus waren ze pure werkkledij, en dus fiscaal aftrekbaar, zo redeneerde hij. Een optreden van ABBA in Rusland werd ooit betaald in olierechten. Op een bepaald moment stak ABBA bijna Volvo voorbij als Zwedens belangrijkste exportproduct. Anderson investeerde alle opbrengsten en rechten van de groep in tal van bedrijven.

Hun inkomsten gaan tot op vandaag door. Zo controleren Andersson en Ulvaeus via de Londense vennootschap Littelstar de inkomsten van de Mamma Mia! Musical, jaarlijks goed voor 3 tot 5 miljoen dollar. Die musical is opgebouwd rond 24 songs van de groep. Wat ze gaan verdienen met de nieuwe songs, is niet bekend.

Anni-Frid Lyngstad

Anni-Frid Lyngstad is de rijkste van de vier, en dat komt niet enkel door haar muziek. Van 1978 tot 1981 was ze gehuwd met haar collega Benny Andersson. Maar in 1992 huwde ze met de Duitse prins Heinrich Ruzzo Reuss. Die overleed in 1999, naar wordt gezegd goed voor een erfenis van meer dan 100 miljoen dollar. Het vermogen van Lyngstadt, die momenteel in Zwitserland woont met haar Britse adellijke vriend Henry Smith, wordt geschat op 200 tot 300 miljoen dollar.

Haar drie ABBA collega’s moeten het met een stuk minder doen, schattingen overstijgen toch vlot de 100 miljoen dollar, per persoon.