Moneytrans: hoe rijk worden met geld

fsa
Francisco Sanchez vooraan, midden zijn team van Moneytrans

Eind de jaren ’90 was de Spanjaard Francisco Sanchez in zijn land actief met een aantal wisselkantoren, gericht op toeristen. Maar de komst van de euro betekende het einde van zijn business. In Brussel opende hij daarop een parfumerie zelfbediening. Dat bleek een foute keuze te zijn. Geld was zijn business, niet parfum. Maar in Brussel kwam hij wel in aanraking met Congolezen die geld wilden versturen naar hun thuisland. Sanchez zag een nieuwe business. “Ik moest me aanpassen. Mijn doelgroep bestond niet langer uit toeristen, maar uit immigranten.” zo zegt hij daarover. Hij creëerde Moneytrans, de goedkoopste geldtransferbureau. Nu, 14 jaar later, is hij 17 miljoen euro waard.



Congo werd de eerste nichemarkt van Sanchez die een nieuw kantoor opende in de Brusselse Matonge wijk. Het zou 10 jaar duren, maar Moneytrans werd de marktleider van geldoverdrachten tussen Europa en Congo. Western Union, de grote concurrent, kreeg het nakijken. Het bedrijf is momenteel vanuit 8 Europese landen actief naar Afrika, goed voor 145.000 contactpunten in 90 landen die allen geld verhandelen. Moneytrans transfereert fondsen, reikt betaalkaarten uit, doet wisseltransactie en regelt betalingen.

Francisco Sanchez heeft nu een aantal van zijn belangen in België, Nederland, Italië en het Verenigd Koninkrijk samengebundeld in de FSA Holding met zetel in Brussel. Die nieuwe holding is goed voor 17 miljoen euro.