Monoply in Belgische handen

HasbroHet bedrijf Cartamundi, verankerd in Turnhout en voor gelijke delen in handen van de families De Somer en Cartier de Marchienne, doet de grootste overname ooit uit zijn geschiedenis. De specialist in speelkaarten neemt de productie-eenheden over van klassieke spelborden van de Amerikaanse gigant Hasbro. Het gaat om een productie eenheid in het Amerikaanse in East Longmeadow, Massachusetts, goed voor 350 personeelsleden en een in het Ierse Waterford die 160 werknemers telt. De omzet van beide bedrijven bedraagt samen 150 miljoen dollar, zowat 70 procent van wat Cartamundi nu realiseert. Het bedrijf uit de Kempen heeft daarbij garanties moeten geven inzake behoud van de tewerkstelling. Hasbro is bij het brede publiek vooral bekend door het spelicoon Monopoly waarin rijk worden centraal staat.Hoeveel Cartamundi betaalt voor de overname is niet bekend. Met deze deal wordt Cartamundi naar eigen zeggen de meest vooraanstaande maker van speelkaarten, kaarten voor spellen en bordspellen. Cartamundi maakt tot op vandaag 2 miljoen spelborden per jaar. Nu komen er daar 45 miljoen bij. Hasbro is de producent van bekende spellen zoals onder meer Monopoly, Cluedo en Trivial Pursuit.

Het Belgische bedrijf heeft heel wat bordspelklanten die ook geïnteresseerd zijn in spelkaarten. Door de overname kan Cartamundi hen nu een one-shop-oplossing aanbieden, zo klinkt het. Cartamundi gelooft in de combinatie van klassieke spelborden, kaarten en digitale media. Zo werkt het bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een spelkaart met een ingebouwde flinterdunne chip.

De controle over Cartamundi loopt voor de familie De Somer over de groep Van Genechten en voor de familie Cartier de Marchienne over de drukkerij Brepols. Het bedrijf zegt de financiering van beide bedrijven te kunnen dragen op basis van eigen middelen. De familie Cartier de Marchienne flirt met de onderkant van onze ranglijst maar is er tot op heden nog niet in opgenomen. Misschien komt daar binnenkort verandering in, wanneer de omvang van deze deal duidelijk wordt.