Museum van het Leger zoekt privé-partner voor restauratie

Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, al een hele mondvol, moet dringend een aantal belangrijke zalen restaureren. Kostprijs: 110 miljoen euro. Het museum is nu op zoek naar een privé-partner die in ruil voor de exploitatie instaat voor de financiering. Die procedure zou eind volgend jaar opstarten. De werken zelf zouden 4 tot 6 jaar duren. Er komen heel wat grote uitdagingen bij kijken om het museum op de site van de Brusselse Eeuwfeestpaleizen een moderne make over te geven.Het museum dateert van 1880. Met zijn 130.000 voorwerpen behoort het tot de belangrijkste uit zijn soort. De belangrijkste zaal die moet worden gerenoveerd is de luchtvaarthal: 170 meter lang, 70 meter breed en 40 meter hoog. Eerste vraag: waar moeten de vliegtuigen blijven tijdens de restauratie? “Misschien in een beschermende tent op de site zodat het publiek ze toch nog kan zien.” suggereert Michel Jaupart, tijdelijk directeur van het museum, in de krant L’Echo. Tijdens de werken gaat het museum in elk geval gedeeltelijk dicht.

Bijkomend probleem is dat bepaalde delen van het museum ondertussen zijn beschermd als monument. Dat maakt het extra moeilijk om ze te herbouwen tot zalen die voldoen aan de nieuwe digitale uitdagingen. Het gaat dan onder meer om de historische zaal die aansluit bij het begin van de Belgische staat en de technische zaal die draagbare wapens tentoonstelt.

Het museum heeft daarnaast nog twee externe sites in Bastogne en Brasschaat. Ook die zijn aan vernieuwing toe. De directeur van het museum gaat er van uit dat er weinig tot geen ruimte zal zijn op de federale begroting om de werken te financieren.