N-VA fluit koningin Mathilde terug

Mathilde“Hare Majesteit de Koningin ontvangt Dr. Jim Yong Kim, Voorzitter van de Wereldbank in audiëntie. Als VN-Pleitbezorger voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen zal de Koningin de gelegenheid benutten om de plannen van de steun voor en de uitvoering van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de Wereldbank te bespreken.” zo staat te lezen op de officiële website monarchie.be. Voor de N-VA is dat er over. Officieel bestaat de koningin niet in België. Enkel de invulling van de koning is omschreven en alleen de koning werkt onder ministeriële verantwoordelijkheid. Koningin Mathilde kan geen audiënties organiseren, zo zegt N-VA kamerlid Hendrik Vuye.



Nog volgens de officiële mededeling “wordt er verder gebouwd op eerdere discussies die de Koningin had met de Wereldbank in Washington DC en op het World Economic Forum te Davos. De audiëntie vindt plaats in het Koninklijk Paleis te Brussel.” Hendrik Vuye stelt nu dat de koningin niet ingedekt is door de regering. “Stel u voor dat er een incident komt uit dat gesprek. Wat moet er dan gebeuren? Wie is verantwoordelijk? Het is een grondwettelijke lacune.” zo zegt de professor die recent ook samen met zijn collega Veerle Wouters het boek “De maat van de monarchie” publiceerde.

Nog volgens Vuye bestaat er een traditie dat de koningin artiesten ontvangt en cultuur specialisten maar nu treedt ze in de plaats van de koning. De N-VA zegt dat ze een schriftelijke vraag zal stellen aan premier Michel. Ze vermijdt alvast een mondelinge interpellatie, wat niet wegneemt dat andere (oppositie)partijen dat alsnog kunnen doen.