Nafi Thiam, Europees kampioene: dank u wel en tot ziens

Brons op het EK van 2014, zilver op het EK indoor van 2015, olympisch goud in 2016 en nu goud op het EK indoor. De 22-jarige atlete Nafi Thiam uit Namen rijgt de prestaties aan elkaar. Maar wat verdiende ze aan haar jongste titel EK indoor in Belgrado? Niets. De Europese Atletiekfederatie geeft geen winstpremies voor de medaillewinnaars op het EK atletiek indoor. De Belgische federatie ook niet. Indirect versterkt het natuurlijk wel haar imago. En dat legt haar geen windeieren, zo blijkt uit haar recente contract met Nike.



Wanneer Nafi Thiam olympisch goud pakte in Rio, kreeg ze van het BOIC een premie van 50.000 euro bruto. Eigenlijk niet van het BOIC maar van het Fonds Baillet-Latour, in handen van de Rijkste Belgische families. En op een WK atletiek reikt de Internationale Atletiekfederatie een premie uit van 60.000 dollar aan de winnaar. Dat verklaart meteen waarom een aantal grote atletieknamen niet zijn afgezet naar Belgrado voor het EK indoor.

Met haar puntentotaal In Belgrado zette Nafi Thiam de tiende beste prestatie ooit neer in de vijfkamp. Als ze straks naar het WK in Londen trekt, zal dat als titelkandidaat nummer één zijn. Een perceptie die ze zelf niet hanteert. “Ik ben een menselijk wezen, hé – niemand is onoverwinnelijk, of het moet Usain Bolt zijn en ik ga zeker niet pretenderen dat ik zijn niveau haal.” zegt ze in de krant. Het startgeld dat ze ontvangt om deel te nemen aan wedstrijden zal er alvast enkel op vooruit gaan.