NETWERK – Jo Vandeurzen, Hilde Crevits en het miljoenenbedrijf Emmaüs van Inge Vervotte

Inge Vervotte (rechts) met links van haar Hilde Crevits. Tussen hen in Yves Leterme. Een foto uit 2009 genomen tijdens de verkiezingsavond. (Foto: Belga Images)

De gewezen Vlaams CD&V minister van Welzijn Jo Vandeurzen lijkt niet weg te branden uit de actualiteit. Vandeurzen blijkt bij te klussen als consultant voor het bedrijf ‘Whocares?’. Dat werkt dan weer in opdracht van de administratie Welzijn van Vlaams CD&V minister Hilde Crevits. Op zich kan dat maar het wekt wel een schijn van belangenvermenging waar de pers gretig op inspeelt. Interessanter echter is te kijken naar het netwerk waarin ‘Whocares?’ is verankerd. Wie dat doet, komt terecht in het zorgnetwerk van de vzw Emmaüs. Dat staat voor een jaarlijkse omzet van bijna 700 miljoen euro, een jaarlijkse winst van 15 tot 20 miljoen euro en een vermogen van 556 miljoen euro. Emmaüs is een weinig gekende steunpilaar van de katholieke zuil en wordt geleid door Inge Vervotte, de politica die 10 jaar terug haar rug keerde naar de nationale politiek. Maar op vraag van de huidige CD&V voorzitter Sammy Madhi werd ze eind vorig jaar terug lid van de partijraad van de Vlaamse christen-democraten. Waarnemers zien er een opstap in van Vervotte naar het lijsttrekkerschap bij de verkiezingen volgend jaar op de Antwerpse CD&V lijst.

Eerst nog even over Whocares?, het bedrijf opgericht door onder meer Pieter Demeester, de zoon van de nu 80-jarige en voormalig CD&V kopstuk Wivina Demeester, gehuwd met de aannemer en bouwheer Paul Demeester. Demeester lag onder meer aan de basis van de zorggroep Monnikenheide. Ze bekleedde verschillende ministerposten en werd onder meer bestuurder bij de bank Dexia, nu Belfius. Whocares? intrigeert op zich een beetje. Er is immers de vennootschap Whocares met vraagteken, Whocares?, als consultancy bedrijf, en daarnaast de vzw Whocares?!, met dus een bijkomend uitroepingsteken. Beide met een ander btw-nummer. Van beide is Pieter Demeester bestuurder. Het was dus de vennootschap Whocares? die werkte in opdracht van CD&V minister Hilde Crevits.Pieter Demeester is meteen ook ondervoorzitter van de vzw Emmaüs, doorgaans omschreven als het zorgnetwerk Emmaüs. Met een bedrijfsomzet van 688 miljoen euro in 2021 waarvan 161 miljoen euro lidgelden en schenkingen kan Emmaüs gerust een gigant worden genoemd. Met Emmaüs bouwde de katholieke zuil een vermogen op van 556 miljoen euro. Wie de raad van bestuur van de vzw bekijkt, ziet vertegenwoordigers van alle belangrijke zorgonderdelen van deze maatschappelijke beweging. Inge Vervotte, ooit gestart als vakbondsleider bij het failliet gaande luchtvaartbedrijf Sabena, is wellicht het meest bekend bij het brede publiek. Het is geen toeval dat CD&V voorzitter Sammy Madhi Vervotte probeert terug binnen te halen in de nationale politiek. De gewezen politica heeft bij de publieke opinie en bij de CD&V achterban een zuiver profiel, iets wat Madhi momenteel goed kan gebruiken. Vervotte verenigt vele activiteiten van de katholieke zuil waaronder Familiehulp, Monnikenheide en de ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro.

Wanneer we de raad van bestuur van Emmaüs bekijken, zien we vertegenwoordigers van alle belangrijke katholieke sub-zuilen. We maken een kort overzicht waarbij we ons beperken tot de belangrijkste mandaten van de Emmaüs bestuurders. Voorzitter van de vzw is Katrien Kesteloot, de ultieme specialist in België van het systeem van de ziekenhuisfinanciering. Kesteloot is één van de weinige experten die begrijpt hoe zowel universitaire als private en openbare ziekenhuizen worden gefinancierd. Het mag dan ook niet verbazen dat ze terug te vinden was als expert op verschillende kabinetten van christen-democratische ministers.

Pieter Demeester is ondervoorzitter van Emmaüs. Jan Seresia is onder meer bestuurder van Monnikenheide en van het algemeen ziekenhuis Turnhout Sint-Jozef. Stefan Voet is manager financieel beheer en patrimonium van het ziekenfonds CM. Ook Johan Clemens is bestuurder van de CM. Een ander zwaargewicht is Ann Demeulemeester, ze vertegenwoordigt binnen Emmaüs Beweging.net, het vroegere ACW waarvan ze secretaris was, en Familiehulp waarvan ze afgevaardigd bestuurder is. Veerle Draulans is prof aan de KU Leuven en specialist in gender. Ook de bij de media geliefde psychiater Dirk De Wachter, verbonden aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven, is bestuurder van Emmaüs. Luc Van Eylen is een vroegere kabinetschef van Yves Leterme, momenteel General Manager Corporate Public Affairs van KBC Group en onafhankelijk bestuurder van Emmaüs.

Emmaüs vertegenwoordigt 24 zorginstellingen, goed voor globaal 6.700 personeelsleden, hoofdzakelijk opgebouwd rond Antwerpen. Het gaat dan om twee algemene ziekenhuizen, AZ Sint-Maarten (Mechelen) en AZ Voorkempen (Malle), 5 woonzorgcentra, 3 instellingen voor jeugdhulp, 3 instellingen voor kinderopvang, 4 instellingen voor personen met een beperking en 8 instellingen actief in de geestelijke gezondheidszorg.