News City: VTM naar Antwerpen of het grote plan van Christian Van Thillo

News City, het nieuwe hoofdkwartier in opbouw achter het Antwerps Centraal station.

400 persmensen, journalisten, eindredacteurs, grafici en productiemedewerkers samen onder één dak, in een nieuw gebouw in hartje Antwerpen, genaamd News City. Dat is het plan van media ondernemer Christian Van Thillo. Hij realiseert dat door zijn print-bedrijf de Persgroep (Het Laatste Nieuws, Dag Allemaal, HLN.be) te fusioneren met de tv- en radiogroep Medialaan (VTM, Q). Einddoel is een digitale mediagroep te maken waar door interne synergieën antwoorden kunnen worden geformuleerd op de digitale nieuwe media uitdagingen. Video moet daarbij een belangrijke plaats innemen. De VTM-redactie ruilt Vilvoorde in voor Antwerpen. “Wanneer de burgemeester van Antwerpen nu zijn nieuws kwijt wil, moet hij alvast niet meer in de file staan.” reageerde een cynische vakbondsvertegenwoordiger op het VRT radionieuws.



Een en ander werd vandaag aan het personeel van beide bedrijven voorgesteld tijdens een bijzondere ondernemingsraad. De fusie werd mogelijk nadat Van Thillo zijn partner De Nolf uitkocht uit Medialaan en de enige aandeelhouder werd van het commercieel station. Van Van Thillo is bekend dat hij de ambitie koestert om de handschoen op te nemen tegen giganten zoals Netflix en Google. Hij wil dat doen met lokaal verankerde producties. Het personeel van zijn kant neemt een afwachtende houding aan. Er zouden geen ontslagen vallen bij de fusie en alle producten zouden hun eigen karakter behouden.

Grootste symbool is wellicht de verhuis van de VTM-redactie naar Antwerpen. Dat moet de integratie van video’s in alle andere producten mogelijk maken. Eerder al werd bekend dat de reclameregies van beide bedrijven samengaan. Vorige week werd ook al bekend dat Jörgen Oosterwaal, de hoofdredacteur van Humo, overkoepelend hoofdredacteur wordt van Humo en De Morgen, en dat beide redacties zouden worden samengevoegd. Aan het hoofd van de nieuwe structuur komt een trio te staan geleid door Paul Daenen, lang hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws, en al decennia een vertrouweling van Van Thillo. Officieel wordt de 65-jarige Daenen uit pensioen teruggeroepen. Hij is duidelijk een overgangsfiguur.