NIEUW – Aardappelgigant Clarebout ziet winst terugvallen

Jan Clarebout

De West-Vlaamse groep Clarebout, in handen van Jan Clarebout, zag zijn omzet vorig jaar stijgen van 567 naar 641 miljoen euro. Desalniettemin halveerde de nettowinst bijna van 82 miljoen in 2016 naar 49 miljoen euro vorig jaar. In 2015 had het bedrijf af te rekenen met een zware bedrijfsbrand maar het ontving daarvoor in 2016 wel een verzekeringspremie van 47 miljoen euro. Het bedrijf is één van de grootste aardappelverwerkers van België. Clarebout verwerkt aardappelen tot diepvriesfrieten, kroketten en aardappelvlokken. Het bedrijf dekt zich in tegen prijsschommelingen op de aardappelmarkt door vooraf koopcontracten af te sluiten met aardappeltelers. Die laatste moeten dan vaste volumes leveren. Bij onzekere tijden zoals nu, met aanhoudende droogte, verschuift het risico dan ook voor een stuk naar de telers.



Momenteel zijn de vroege oogsten al achter de rug. Nu is het uitkijken naar de tweede oogst die normaal half september komt. Dan volgt de oogst van de bewaaraardappelen voor de winter. Net als nu was het ook vorig jaar in de eerste helft van augustus extreem droog. Maar daarna begon het te regenen waardoor de oogst tegen alle verwachtingen in toch nog gunstig verliep. Dit jaar is het voor de telers bang afwachten wat de tweede helft van augustus aan neerslag zal geven.

Blijft het droog dan zitten de telers met problemen. Ze kunnen hun koopcontracten dan immers niet naleven. Ze kunnen eventueel bijkopen op de vrije markt, maar daar kunnen de prijzen tot het dubbele gaan van de contractprijzen. Grote afnemers, zoals Clarebout, beseffen dat ze die telers niet naar het faillissement kunnen helpen. Niet nagekomen contracten kunnen wel de koopprijzen drukken voor het volgende seizoen.