NIEUW – AB Inbev telg Christophe de Marchant et d’Ansembourg trekt met Jam Hotel naar Antwerpen

Vooraanzicht van het Jam Hotel dat vorig jaar de deuren opende in Lissabon. (Foto: Nelson Group)

De hotelgroep Nelson heeft plannen voor de inplanting van een Jam hotel in Antwerpen. De groep richtte daarvoor de nieuwe vennootschap Nelson Antwerpen op. Vorig jaar opende de Nelson groep een Jam hotel in de Portugese hoofdstad Lissabon terwijl er in Porto een project in de stijgers staat. In Gent moet er in de Leopoldkazerne later dit jaar een hotel de deuren openen. Nu al zijn er Jam hotels in Sint-Gillis en nabij het Brussels Zuid-station. De groep wordt gefinancierd door Christophe de Marchant et d’Ansembourg, een kleinzoon van wijlen AB Inbev grootaandeelhouder Werner de Spoelberch. In 2008 ging de nu 61-jarige kleinzoon van start met zijn vastgoedactiviteiten door de aankoop van de vroegere BelleVue brouwerij in Sint-Gillis van de AB Inbev groep. Nu is in het gebouw naast een Jam hotel het Mima museum gevestigd. De Nelson groep, met CEO Jean-Paul Pütz als minderheidsaandeelhouder, legt zich toe op de constructie via renovatie van energie neutrale hotels.

De moeder van Christophe de Marchant et d’Ansembourg is Sybille de Spoelberch, een dochter van Werner de Spoelberch. Christophe de Marchant was zelf een tijdlang bestuurder van de biergigant AB Inbev. Hij was dan ook goedgeplaatst wanneer hij in 2008 de vroegere BelleVue brouwerij in Sint-Gillis overkocht die toen in handen was van AB-Inbev. Hij kocht de site samen met zijn partners Jean-Paul Pütz en Nicolas de Bellefroid. De verbouwing ging van start in de herfst van 2011 toen de eerste werken aan het toekomstige hotel werden aangevat. Dat was alvast een gewaagd project in een buurt die gekend is voor zijn sociale druk gelegen aan het kanaal in Sint-Gillis. De exploitatie van het hotel is in handen van de Duitse groep Meininger, een vaste partner van Nelson.



In Gent werkt de groep nu aan de bouw en afwerking van een hotel van 110 kamers binnen het prestigieuze project van de Leopoldkazerne aan het Citadelpark. In de Portugese hoofdstad Lissabon opende vorig jaar een Jam hotel met 100 kamers. Dat hotel vergde een investering van 20 miljoen euro. Alle Jam hotels zijn zogenaamde passief hotels, dus energie neutraal. Centraal in de groep staat de Luxemburgse holding Nelson. Die is goed voor 60 miljoen euro. Nelson Group werd opgericht in 2016 met op dat moment een inbreng van 25 miljoen door de Marchant en 4 miljoen door Jean-Paul Pütz die zowel projectontwikkelaar is als CEO van de groep. Over de plannen van de Nelson Group in Antwerpen zijn nog geen details bekend. Conform de visie van de groep gaat het om de renovatie van een bestaand gebouw tot een passief hotel.