NIEUW – Agristo flirt met omzet van 1 miljard euro

 De aardappelverwerker Agristo uit Harelbeke sloot 2022 af met een omzet van 959 miljoen euro, goed voor een nettowinst van 76 miljoen euro. In 2021 bedroeg die omzet nog 614 miljoen euro, goed voor een winst van 9 miljoen euro. Agristo produceert in de eerste plaats diepvriesfrieten die met private label worden verkocht, onder de naam dus van de opdrachtgever. Het bedrijf is in handen van de families Wallays en Raes. Zij ontvangen over 2022 een globaal bruto dividend van 7,6 miljoen euro, een heel stuk meer dan in 2021 wanneer dat dividend 2,5 miljoen euro bedroeg. Beide aandeelhouders families van het snelgroeiende bedrijf zien hun vermogen stijgen van 379 naar 620 miljoen euro. Ze springen daarmee van de 71ste naar de 56ste plaats in onze ranglijst.

Agristo neemt deze zomer nog een nieuwe productielijn in gebruik op de site in het West-Vlaamse Wielsbeke. De ‘vlokkenlijn’ zal aardappelstukjes die te klein zijn voor een friet hergebruiken en omzetten in aardappelvlokken. Daar kan dan pakweg chips of puree mee gemaakt wordent. De groep heeft al dergelijke productielijn in het Nederlandse Tilburg. Nu komt er voor het eerst zo’n vlokkenlijn in België. De vlokkenlijn komt naast de drie bestaande productielijnen op de site in Wielsbeke. Het bedrijf zet zo naar eigen zeggen in op “circulariteit” voor productie voor menselijke consumptie. Tot nog toe ging jaarlijks 30.000 ton aardappelen ‘verloren’ die werd omgezet in veevoeder. Nu zal die restproductie meer omzet opleveren. De gedroogde aardappelvlok die van de band zal rollen, wordt vooral ingezet voor het maken van chips, maar ook puree, pasta’s, bindmiddel en broodverbeteraar.

De nieuwe lijn biedt werk aan 20 tot 25 nieuwe werknemers. Agristo maakt voor meer dan 540 klanten in 130 landen friet. Het bedrijf spreekt van een totale jaarlijkse capaciteit van 800.000 ton afgewerkt product. Agristo heeft in België ook nog de oorspronkelijke productiesite in Harelbeke en een specialiteitenfabriek in Nazareth die al aardappelpartjes die niet groot genoeg zijn voor frietjes verwerkt voor onder meer kroketten.