NIEUW: Belgische SMT neemt Nederlandse Kuiken over

SMT AfrikaHet Belgische bedrijf SMT, in handen van de discrete ondernemer Philippe de Moerloose, heeft de overname afgerond van de Nederlandse groep Kuiken. Deze laatste is gespecialiseerd in distributie en onderhoud van zware transportvoertuigen en bouwmateriaal, kraanmachines en havenuitrusting in de Benelux. Kuiken voert daarbij merken als Volvo Construction Equipment, Sennebogen en Sandvik. SMT van zijn kant staat voor de exclusieve distributie van ondermeer Volvo Construction Equipment en Volvo Trucks in 22 landen. Vooral in Afrika staat SMT sterk. De nieuwe groep werd ondergebracht in SMT Holding en staat voor een omzet van 300 miljoen euro met 750 werknemers in 29 landen. Meteen gaat het om een erg belangrijke overname. De hele groep van de Moerloose staat voor en omzet van 225 miljoen euro, met Kuiken komt daar in één klap 160 miljoen euro bij.  Met Kuiken versterkt de Moerloose zijn positie in de Benelux.



“Door onze krachten te bundelen met Kuiken doen we een grote stap voorwaarts richting het behalen van onze algehele strategische doelstelling. We vergroten niet alleen onze productportfolio en ons netwerk, maar profiteren ook van de sterke expertise van een ‘industry leader’ in de Benelux met de hoogste operationele standaarden in zijn segment.” zegt Jérôme Barioz, CEO van SMT. De meerderheid van Kuiken was in handen van de bank ABN Amro via ABN Amro Participaties. Het is dan ook de bank die verkocht heeft aan de Moerloose.

Met de overname versterkt SMT zich vooral op het thuisfront. Het bedrijf is onderdeel van de SDA groep van Philippe De Moerloose. Deze discrete ondernemer bouwde van uit de schaduw een sterk distributienetwerk uit in Afrika. Met de DEM groep bedient hij 22 Afrikaanse landen met onder meer de merken Huyndai en John Deere. SMT bedient 20 Afrikaanse landen met zwaar Volvo-materiaal. De groep staat voor een omzet in 2014 van 225 miljoen euro, een bedrijfswinst van 12 miljoen euro en een netto winst van 4 miljoen euro. Groep Kuiken staat voor een omzet van 160 miljoen euro. Het vermogen van Philippe de Moerloose stijgt van 132 naar 138 miljoen euro, goed voor de 110de plaats in de ranglijst.