NIEUW – Blokker incasseert 32 miljoen euro Belgisch verlies op verkoop Maxi Toys

Piocheur, dat is de welluidende naam van de Belgische holding van de Nederlandse huishoudketen Blokker. Piocheur bevatte twee belangrijke bedrijven: de Belgische Blokker winkels en de keten Maxi Toys. Die laatste werd in een dubbele beweging verkocht aan de Portugese groep Green Swan. Nu boekt Blokker 32 miljoen euro verlies weg uit Piocheur. Op de laatste gepubliceerde balans per eind januari 2018 draaide Piocheur nog break even met een overgedragen winst van 9 miljoen euro. Het verlies van 32 miljoen euro komt dus op conto van de verkoop van Maxi Toys. Bij het opkuisen van de balans van Piocheur gaat meteen ook nog 20 miljoen euro naar de Nederlandse moederholding Blokker.In spoorwegtaal is een piocheur een arbeider die met een pikhouweel de spoorweg onderhoudt. Voor het noodlijdende Blokker in België lijkt die piocheur meer op een financieel specialist. Blokker controleerde twee speelgoedketens; Maxi Toys, met hoofdzetel in Waterloo, en Intertoys dat onder meer de keten Bart Smit omvatte. Intertoys werd verkocht aan de Britse investeringsgroep Alteri, een operatie die over de Kaaimaneilanden liep en waar Maxi Toys buiten bleef. Alteri slaagde er niet in Intertoys terug op de rails te krijgen. De keten Bart Smit werd wel verkocht aan Maxi Toys. Waarna Intertoys de boeken neerlegde en failliet ging. De Portugese groep Green Swan nam daarop 91 van de 220 failliet verklaarde Intertoys winkels over. In een tweede fase kocht Green Swan Maxi Toys over van de Blokker groep. Kan u nog volgen? Daar moet die piocheur wat werk aan hebben gehad.

Na het wegboeken van de 32 miljoen euro verlies, hield Piocheur nog 27 miljoen euro kapitaal over. 20 miljoen daarvan werd via een kapitaalvermindering overgeboekt naar de Nederlandse Blokker moederholding. De Belgische holding die de Belgische winkels overkoepelt, beschikt nu nog over een kapitaal van 7 miljoen euro. (Lees verder onder de foto)

Els Blokker

De voorbije maanden heeft de Blokker groep al zijn nevenactiviteiten afgestoten. Blijft dus nog de Blokker keten zelf. Ook die staat blijkbaar een nieuwe toekomst te wachten. De groep is in handen van Albert en Els Blokker. Die zouden bereid zijn 250 miljoen euro te investeren in de groep wanneer die een nieuwe eigenaar vindt die zich er toe verbindt de activiteiten van de distributeur verder te zetten. Daarvoor zouden onderhandelingen lopen met een 12-tal partijen. 250 miljoen euro is veel geld, maar is ook relatief. In hun patrimoniumholding De Hoornsche Broeder Capital BV beheren de Blokkers volgens Quote 500 nog om en bij 1 miljard euro. Een deel daarvan is winkelvastgoed dat huurinkomsten oplevert en dus mee in continuïteit gaat wanneer de groep Blokker verder werkt.

En net vandaag schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf  dat de huidige CEO van Blokker Michiel Witteveen de winkelketen heeft gekocht van de familie Blokker. Witteveen zou een ‘bruidsschat’ van zo’n 280 miljoen euro meekrijgen van de familie Blokker. De Nederlandse distributeur heeft nog ongeveer 400 winkels. Het vastgoed is niet bij de verkoop inbegrepen. De familie controleert via De Hoornsche Broeder Capital nog ongeveer 20 procent van de panden.