NIEUW – Brillen innovator Morrow tankt (opnieuw) 2,5 miljoen euro bij

Paul Marchal, oprichter van Morrow. (Foto: LinkedIn)

De Gentse start up Morrow heeft nogmaals 2,5 miljoen euro verse middelen bijgetankt. Morrow Eyewear werkt aan de ontwikkeling en productie van een elektronisch schakelbare bril. Dergelijke bril zorgt ervoor dat mensen met multifocale glazen niet alleen comfortabeler kunnen lezen, maar ook minder gevaar lopen bij autorijden of van de trap komen. Morrow Eyewear gebruikt daarvoor vloeibare kristaltechnologie die het in de brilglazen integreert. In 2022 investeerde het Duitse lenzenbedrijf Zeiss 10 miljoen euro in Morrow. Andere investeerders zijn Zeiss Ventures, Tokai Optecs, Imec.xpand, New Science Ventures, QBIC en PMV. Oprichter Paul Marchal verklaarde eerder dat hij hoopt de volgende twee jaar 15 miljoen extra op te halen, waarvan zeker 5 dit jaar. Hij zoekt die middelen bij zijn bestaande aandeelhouders en bij nieuwe investeerders.

Morrow Eyewear werd zeven jaar geleden opgericht als een spin-off van het Leuvense onderzoekscentrum imec en de Universiteit Gent. De productie van de e-progressieve brilglazen gebeurt zowel in het eigen laboratorium en als bij de partner Tokai Optecs in Tienen. De schakelbare bril moet de klassieke bril met progressieve glazen vervangen. De glazen van die klassieke bril bestaan uit twee gedeelten waarvan het onderste gedeelte het leesgedeelte is. De overgang tussen die twee delen is niet evident en vergt een aanpassing van het oog terwijl de drager zijn hoofd moet wenden. Er is dus altijd een aanpassing nodig die voor sommige mensen gewoon niet haalbaar is. Bij de Morrow bril wordt de glassterkte in minder dan een seconde aangepast.



Morrow Eyewear gebruikt daarvoor vloeibare kristaltechnologie die het in de brilglazen integreert. De vloeistof wordt tussen twee folies geperst en in de lens verwerkt. Met een druk op een knopje kan de drager de elektronische signalen in het montuur van je bril activeren. De glassterkte wordt dan in minder dan een seconde aangepast. Het systeem werkt met een batterij die ruim een week autonomie heeft en in dertig minuten opgeladen kan worden. Tot voor kort waren de e-progressieve brillen uitsluitend te verkrijgen in België en Nederland. Nu komen daar ook Frankrijk en Duitsland bij via een akkoord met het Franse Novacel Ophtalmique. De verse middelen die Marchal zoekt moeten in de eerste plaats dienen om de productiecapaciteit van het bedrijf op te trekken.

De bril van Morrow geanalyseerd.