NIEUW – Britse Collingwood investeert 10 miljoen euro in Luikse lichtspecialist Indigo

Het oude versterkte kasteel in het Franse Sedan, aan de oevers van de Maas, een referentie van Indigo. (Foto: Indigo)

De Britse groep Collingwood Lighting investeert 10 miljoen euro in de groep Indigo met hoofdzetel in het Luikse Sprimont. Collingwood Lighting is een belangrijke speler in LED technologie. Met steun van het Italiaanse investeringsfonds Ambienta bouwt Collingwood een pan-Europese groep uit gespecialiseerd in nieuwe lichttechnieken. Indigo Lighting is een Belgische importeur van functionele en decoratieve lichtarmaturen voor de residentiële en tertiaire sector. Het bedrijf is actief in Frankrijk, België, Duitsland, Zwitserland, Nederland en Luxemburg. In 2021 was de omzet van 24 miljoen euro goed voor een nettowinst van 4,9 miljoen euro.

Collingwood Lighting is specialist in het ontwerp en de productie van LED-armaturen voor residentiële, landschaps- en commerciële toepassingen en actief op de omvangrijke Europese markt voor LED-armaturen, goed voor een waarde van 1,3 miljard Britse pond. Het Italiaanse fonds Ambienta investeerde in februari 2021 in Collingwood Lighting met de bedoelding via een een zogenaamde ‘buy and build’ strategie een pan-Europese groep uit te bouwen gespecialiseerd in LED-technologie en nieuwe lichttechnieken. In juli 2021 voltooide Collingwood de overname van Nobile, met hoofdkantoor in Rome, een toonaangevende premiumspeler op de Italiaanse LED-verlichtingsmarkt. In het VK volgde de overname van CW Lighting. En nu dus Indigo uit Sprimont.



De overname loopt over de nieuwe holding Luna Belgium, zelf in handen van Luna Topco, de centarele holding in de ‘buy and build’ strategie van Collingwood. Indigo was in handen van de holding Fisocele met Oliver Lapiere en Sébastien Dumont als aandeelhouders. Bij Indigo werken om en bij 30 mensen. LED verlichting is in Europa momenteel toegepast in ongeveer 50 % van de lichtinstallaties. De verwachting is dat de vervangingsmarkt dus nog in belangrijke mate kan groeien.