NIEUW – Brussels luxehotel Amigo boekt 25 miljoen euro overgedragen verlies weg

De Italiaans-Britse familie Forte heeft het kapitaal van haar Brussels luxehotel Amigo opgetrokken met 8 miljoen euro tot 33 miljoen euro om daarna een overgedragen verlies van 25,4 miljoen euro weg te boeken. 20 miljoen euro van dat verlies werd de voorbije twee decennia opgebouwd. Maar corona was op zijn eentje goed voor een verlies van 5 miljoen euro. Het vijf sterren hotel Amigo behoort tot het topsegment van de Brusselse luxehotels. Het bestaat uit 173 kamers en suites en het restaurant BoCConi. De kost per nacht varieert van net geen 300 euro voor een gewone kamer tot 1.600 euro voor een deluxe suite. Het hotel is in handen van de familie Forte. Die beheert wereldwijd 16 luxehotels met het zwaartepunt in Europa.Hotel Amigo sluit haar boekjaar af op 30 april. De laatst gepubliceerde balans loopt tot 30 april 2020 en toont een overgedragen verlies van 20 miljoen euro. Ze omvat dus net één maand sluiting door corona. De huidige kapitaalvermindering leert dat de pandemie resulteert in een verlies van 5 miljoen euro. 20 miljoen overgedragen verlies heeft een historisch karakter. In 2010 bedroeg dat overgedragen verlies 15 miljoen euro. Het hotel was toen goed voor een omzet van 12 tot 13 miljoen op jaarbasis. In 2018-2019 bedroeg die omzet 17 miljoen euro, het jaar daarna 15 miljoen euro.

Het jaarverslag 2019-2020 leert dat het hotel normaal afstevende op een recordjaar. Eind februari 2020 bedroeg de hotelomzet voor de voorbije 12 maand 10,2 miljoen euro, een stijging van 10 % in vergelijking met dezelfde periode een jaar daarvoor. In diezelfde periode bedroeg de opbrengst per dag per kamer 294 euro, een stijging van 9 %. De sluiting van één maand, de maand maart 2020, kostte 7 % van het hotel omzetcijfer.

Hotel Amigo is in handen van de Brits-Italiaanse hotelmagnaat Rocco Forte. Charles Forte, vader van Rocco en beter bekend als Lord Forte, emigreerde vanuit Italië naar Schotland. In 1935 opende hij zijn eerste café in Regent Street in Londen, uiteindelijk zou zijn imperium 1800 restaurants en hotels tellen, van de Travelodge-keten tot super-de-luxe hotels als het Plaza Athénée in Parijs en het Ritz Hotel in Madrid. In 1993 nam Rocco, de oudste én enige zoon van zes kinderen, de leiding van zijn vader over. Amper drie jaar later verkocht hij de groep voor 350 miljoen pond aan het Granada-conglomeraat en gebruikte dat geld om z’n eigen hotelgroep te beginnen. Nu beheert hij 16 voornamelijk historische hotels op, naast het hotel Amigo onder meer The Balmoral in Edinburgh en Hotel Savoy in Firenze.