NIEUW – Brusselse cateraar Compass boekt eerste 6,5 miljoen euro coronaverlies weg

Het cateringbedrijf Compass Group Belgilux heeft 6,5 miljoen euro verlies weg geboekt door aanzuivering van haar kapitaal. Dat kapitaal werd daarna onmiddellijk opnieuw opgetrokken door het internationale moederbedrijf met 8 miljoen euro. In juni dit jaar maakte de Belgische cateraar al bekend dat het 550 jobs zou moeten wegsaneren wegens corona. Het bedrijf verwacht pas in het najaar van 2021 opnieuw 75 % van haar ‘normale’ omzet te halen. Sluiting van de horeca, bedrijfssluitingen, telewerk, events die wegvallen, scholen die sluiten, ouders die kinderen weghalen van de schoolrefters… Het draagt allemaal bij tot de coronanachtmerrie van Compass.



Compass Group Belgilux is actief in de sector van food services: het bereidt maaltijden voor in-house restaurants in bedrijven, scholen en de zorgsector, en is ook actief in de evenementcatering. De gevolgen van de uitbraak van het coronavirus en de creatie van de “anderhalvemetermaatschappij” hebben een blijvende impact op de activiteiten van Compass Group in België. Door de crisis zijn de activiteiten teruggevallen op 25% van het normale niveau. “De verwachting is dat de activiteiten slechts zeer langzaam zullen opstarten, waarbij Compass Group Belgilux pas in het najaar van 2021 opnieuw 75% van de omzet van het referentiejaar 2019 zou kunnen realiseren,” zo zei Bart Matthijs, ‘managing director’ van de onderneming, deze zomer wanneer werd aangekondigd dat het bedrijf 550 van de meer dan 1.800 banen wil schrappen in België.

De afgelopen drie maanden boekten we 5 miljoen euro verlies, terwijl we voordien een heel gezond bedrijf waren met 1,5 miljoen euro winst per maand.’ aldus nog Bart Matthijs in juni. Het afgelopen boekjaar, per eind september 2019, was Compass Group Belgilux nog goed voor 182 miljoen euro omzet en 12 miljoen euro winst. Het bereidt in normale tijden jaarlijks meer dan 6 miljoen maaltijden. De afdeling Eurest werkt voor bedrijven, overheden en Europese instellingen (60 procent van de omzet), Scolarest voor het onderwijs en Medirest voor de zorgsector. Compass België maakt deel uit van de internationale Compass Group die noteert aan de Londense beurs.