NIEUW – Canadese Prophix zet 60 miljoen euro klaar voor overname softwarebedrijf Sigma Conso (en Duco Sickinghe)

Dominique Galloy. (Foto: LinkedIn)

De Canadese softwarespecialist Prophix heeft 60 miljoen euro klaargezet om de overname te financieren van zijn Brusselse collega Sigma Conso. Die laatste is gespecialiseerd in software die toelaat geconsolideerde groepsrekeningen op te maken van internationale bedrijven. Het bedrijf bouwde de voorbije jaren en indrukwekkende lijst van klanten op. Begin vorig jaar nam Fortino, het durfkapitaalfonds rond voormalig Telenet-topman Duco Sickinghe en Renaat Berckmoes, een meerderheidsbelang in Sigma Conso. Dat wordt nu dus snel verzilverd. Belangrijk daarbij is dat het hier relatief onbekende Prophix groeit met kapitaal van de Europese investeringsgroep Hg. Die laatste is ook hoofdaandeelhouder van Team.blue, het internetdienstenbedrijf rond de entrepreneur Jonas Dhaenens, en Silverfin, het Gentse fintechbedrijf dat accountantstaken automatiseert.

De referentielijst met klanten van Sigma Conso bevat bekende Belgische namen zoals Proximus, TVH, Brouwerij Moortgat, Jan De Nul, Exmar en Katoen Natie, maar ook internationale namen zoals Spie Batignolles, Auchan en Deloitte. De software van Sigma Conso maakt het voor die klanten mogelijk de boekhouding van hun dochterondernemingen snel en automatisch te integreren. Om en bij 600 bedrijven doen een beroep op de diensten van Sigma Conso. Daaronder één derde van de ondernemingen die samen de Brusselse beursindex Bel20 vormen. Sigma Conso is aanwezig met kantoren in België, Nederland, Luxemburg, Duitsland Portugal, Frankrijk en Singapore.



De overname van Sigma Conso loopt over het vehikel Slice Bidco dat begin dit jaar werd opgericht door de bank ING. Korte tijd later werd Dominique Galloy bestuurder van Slice Bidco. Galloy was op dat moment CEO van Sigma Conso en gaat nu voor Prophix de afdeling leiden die zich toelegt op overnames en fusies. Alhoewel zelf specialist in consolidatie maakt Sigma Conso geen eigen groepscijfers bekend. De omzet van de groep zou nu 12 miljoen euro bedragen. De balans van het bedrijf toont een totaal van 6 miljoen euro.