NIEUW – Cellaïon haalt 23 miljoen euro op om levertherapie af te ronden

Etienne Sokal, oprichter van Promethera Biosciences en CEO van Cellaïon. (Foto: LinkedIn)

De biotech start up Cellaïon heeft zijn kapitaal opgetrokken met 8 miljoen euro tot 16 miljoen euro. De operatie kadert in een kapitaalronde waarbij het bedrijf in totaal 23 miljoen euro ophaalde, in hoofdzaak bij Truffle Capital en de Waalse overheid. Cellaïon ontwikkelt levensreddende geavanceerde therapieën om weefsels te herstellen en de lever te regenereren. 24,8 % van het bedrijf is in handen van Promethera Biosciences. Dat laatste bedrijf vroeg eind 2020 bescherming aan tegen zijn schuldeisers nadat het verlies was opgelopen tot bijna 80 miljoen euro. Als onderdeel van de schuldherschikking werd Cellaïon opgericht dat de belangrijkste activa van Promethera heeft overgenomen. De nieuwe start up moet in principe in 2026 een eerste schijf schuld aan Promethera terugbetalen. Eén van de bestuurders van Cellaïon is Philippe De Backer, de gewezen federale minister voor Open VLD.

Het belangrijkste product van Cellaïon is HepaStem dat acuut of chronisch leverfalen moet verhelpen. Leverfalen is een levensbedreigende aandoening die elk jaar wereldwijd meer dan 100.000 patiënten treft, met een mortaliteit van 50%. De lever heeft een enorm vermogen om te regenereren, maar dit proces wordt vaak overweldigd door de aanhoudende ziekte en door de weefselontsteking, met functionele afbraak van het orgaan en een verstoord regeneratief proces. Cellaïon wil dat regeneratieve proces van de lever herstellen en op die manier een levertransplantatie vermijden. HepaStem bevindt zich in een vergevorderd klinisch ontwikkelingsstadium en kan in 2027 op de markt komen.



Het bedrijf bouwt daarmee verder op technologie initieel ontwikkelt door Promethera Biosiences. Dat laatste bedrijf haalde in totaal 118 miljoen euro durfkapitaal op, grotendeels bij Chinese en Hongkong investeerders. Het bedrijf, een spin off van de UCL, mikte op een beursnotering in Japan maar haalde die limiet niet. Het hoopt nu een deel van zijn investeringen alsnog te recupereren via Cellaïon. De belangrijkste investeerders nu zijn Truffle Capital en de Waalse overheid. Die laatste ziet in Cellaïon een belangrijk onderdeel van het netwerk van biotech bedrijven dat in Waals-Brabant wordt ontwikkeld. Eén van de bestuurders van Cellaïon is Philippe De Backer, de gewezen federale minister. Hij vertegenwoordigt Newton Biocapital dat eveneens investeerde in Cellaïon.