NIEUW – Corona crisis kost Rijkste Belgische families 10 miljard euro

De drie belangrijkste aandeelhouders van de biergigant AB Inbev, de families Van Damme, de Spoelberch en de Mévius, zagen hun gezamenlijk vermogen sedert begin dit jaar met 10 miljard euro krimpen. Hun AB Inbev aandelen zijn nu nog 24 miljard euro waard tegenover 34 miljard op 1 januari van dit jaar. Belangrijkste oorzaak van deze terugval is de corona crisis. Gisteren maakte de groep bekend dat ze door de virale crisis dit jaar wellicht 170 miljoen euro minder bedrijfswinst zal boeken. Daarbovenop wordt het aandeel meegesleurd in de algemene beursmalaise, vandaag opnieuw goed voor een verlies van bijna 6%, gisteren 11 %.



Cynisch aspect, AB Inbev is ook de producent ven het biermerk Corona. Maar AB Inbev is ook sterk actief in China, en daar vallen nu de klappen. De corona uitbraak in China kostte de brouwer in januari en februari 285 miljoen dollar omzet. De Chinezen lieten cafés en restaurants links liggen. Ook thuis dronken ze minder bier. Een tijdlang moest AB InBev zijn 33 Chinese brouwerijen sluiten. Intussen is de helft weer open. Behalve die in de stad Wuhan zullen ook de andere brouwerijen terug opgestart worden.

Ondertussen kampt de multinational ook met de wereldwijd nog steeds dalende biermarkt. De groep probeert dit te counteren door zich in te kopen in kleinere artisanale brouwerijen en door nieuwe drankjes te lanceren. Het bedrijf noemt dat een agressieve strategie, beurswaarnemers daarentegen hebben het over een defensieve strategie. Bier mag dan in de maag zitten, de beurskoers wordt gevormd in het hoofd.