NIEUW – Corona houdt de familie De Saedeleir uit de lijst van de Rijkste Belgen

Een reuze traploper als voorbeeld van gepersonaliseerd tapijt. (Foto: DS Textile)

Op onze redactie houden we een niet onbelangrijke short list bij van families die klaar staan om de drempel te halen van 25 miljoen euro om op onze lijst te komen. De Oost-Vlaamse familie De Saedeleir staat daar al enige tijd op. Corona heeft verhinderd dat dit nu ook daadwerkelijk lukt. Hun bedrijf DS Textile Platform is gespecialiseerd in nonwoven producten. Eén van de belangrijkste toepassingen is de op maat gemaakte en gepersonaliseerde vloerbedekking voor events, beurzen en tentoonstellingen. Corona nekte de omzet van die activiteit met 57 %. Op groepsniveau daalde de omzet van DS Textile Platform vorig jaar van 72 naar 39 miljoen euro. De loonkost daalde van 15 naar 11,6 miljoen euro. Dat eindigde in een netto verlies van 4,8 miljoen euro. Het vermogen van de familie De Saedeleir valt terug van 22 op 17,9 miljoen euro.

Nonwovens zijn textielproducten die noch geweven noch gebreid zijn. Ze worden rechtstreeks gemaakt vanuit petroleumderivaten. U kent ze misschien nog het best als de filter van uw dampkap of als het harde textiel uit de kofferruimte van uw wagen. Die laatste toepassingen is meteen ook één van de grote afzetmarkten van DS Textile Platform. Andere toepassingen vinden we terug in de landbouw als afdekmateriaal of als grote tegels voor sportvloeren. Maar de zwaarste klappen vielen dus in de toepassingen tapijt voor de event sector. Het heropleven van deze verkoop is afhankelijk van het succes van de vaccinatiecampagnes en het heropstarten van het normale leven.



De familie De Saedeleir ging van start in de 19de eeuw met de handel in lompen, vodden en metaal. De grote expansie kwam er eind vorige eeuw met de productie van polypropyleen- en polyestervezels, destijds een Europese primeur. De vierde generatie van de familie beheert nu naast de Belgische fabrieken in Dendermonde het Franse textielbedrijf Sommer Needlepunch en verkoop- en servicekantoren in het VK, de VS en Nederland. Met DS Fibras in Mexico wordt de lokale auto markt bediend.