NIEUW – De Belgische miljoenen van Gerard Depardieu

Gerard Depardieu. (Foto: Belga Images)

De 74-jarige Franse filmacteur Gerard Depardieu wordt beschuldigd van 13 aanrandingen van vrouwen. Het Franse gerecht onderzoekt een aantal klachten inzake verkrachting. Depardieu ontkent alle betichtingen. Een nieuwe documentaire op de Franse televisie bevestigt wel zijn macho aanmatigend gedrag. De man stelde ondertussen zijn Franse medaille van de ‘légion d’Honneur’ ter beschikking aan de Franse regering. De succesvolle acteur, zijn Franse advocaat noemt hem ‘een monument’, zou met zijn 100 filmrollen om en bij 75 miljoen euro hebben verdiend. Een aantal goede adviezen en investeringen brachten zijn vermogen op 120 miljoen euro, zo willen de Franse media. In 2012 verhuisde Depardieu officieel naar België. Weg van de Franse media en de Franse fiscus. Hij vestigde zich ook juridisch in ons land. Zijn Belgische holding 2712 is goed voor een vermogen van 12 miljoen euro.

In december 2012 kocht Depardieu een villa in het Belgische dorpje Néchin in Henegouwen om de nieuwe Franse vermogensbelasting op grote inkomens te ontwijken. De Franse toenmalige eerste minister Jean-Marc Ayrault noemde dat op France 2 “meelijwekkend”. Daarop verklaarde Depardieu dat hij zijn Frans paspoort zou inleveren en Belg wilde worden. Maar een jaar later, op 3 januari 2013, werd hij Russisch staatsburger. Op vandaag heeft hij nog steeds de dubbele Russische én Franse nationaliteit.Momenteel staat Frankrijk over Gerard Depardieu in rep en roer. In een nieuwe documentaire op de zender France 2 maakt de acteur de ene vulgaire opmerking na de andere. “Ik weeg 124 kg, schat. Maar als ik een erectie heb, is het 126”, zegt Depardieu waarna hij een vrouw bij de schouder vastneemt. “Vrouwen houden van paardrijden”, vertelt Depardieu voor cameralens verder terwijl hij in een manege kijkt hoe enkele vrouwen paardrijden. “Dan kunnen ze met hun clitoris tegen het zadel wrijven. Daar genieten ze ontzettend van. Het zijn sletten.” Even later komt een 10-jarige meisje op een pony aangereden. “Als het paard galoppeert, gaat zij ook genieten. Goed zo meisje, doe zo voort”, roept Depardieu haar na.

Na zijn verhuis naar België bracht Depardieu zijn villa in Néchin onder in de vastgoedvennootschap ‘Villa Blanche’. Hij organiseerde zijn Belgisch vermogen in een vijftal vennootschappen waarvan de meeste verlieslatend zijn. In 2014 bracht Depardieu wel een aantal belangen onder in de Belgische holding 2712, onder meer participaties in de Franse wijndomeinen ‘Chateau de Tigné’ en ‘Le secret de Templiers’ naast een aantal activa in filmproductiemaatschappijen. Het gaat daarbij om een fractie van zijn vermogen, goed voor 12 miljoen euro.