De Belgische investeerder Marc Coucke heeft samen met de Nederlandse groep Monumentum een bod uitgebracht op het kasteel van Bran in Roemenië. Dat kasteel wordt tegen wil en dank gekoppeld aan de figuur van Dracula, de Roemeense graaf Vlad, die mensenbloed zou drinken. Maar het kasteel zelf heeft niets te maken met Dracula die een Amerikaanse Hollywood uitvinding is, gebaseerd op de boeken van Bram Stoker. En dat sluit aan bij de plannen die Coucke en Monumentum koesteren. Ze willen het kasteel ombouwen tot een Dracula museum en er een mini-pretpark aan koppelen. Monumentum ontwikkelt onder meer pretparken in Polen en Roemenië en werkt nu ook samen met de Amerikaanse mediagroep Paramount. Marc Coucke is dan weer gekend als eigenaar en ontwikkelaar van toeristische logistiek in het Ardeense stadje Durbuy.
“We liepen steeds verder omhoog… en opeens zag ik… een groot vervallen kasteel. Uit de zwarte ramen in de hoge spitse torens scheen geen licht en de verbrokkelde kantelen staken als een rafelige rand af tegen het licht van de maan”. Zo beschreef Bram Stoker in 1897 het onderkomen van graaf Dracula, vampier en hoofdpersonage in zijn gelijknamige roman. Maar Stoker heeft Kasteel Bran nooit bezocht en schreef eigenlijk een fictief verhaal dat in de jaren ‘50 werd opgepikt door Hollywood scenario schrijvers. Het kasteel is ondertussen uitgegroeid tot een toeristische attractie al is die niet echt logistiek uitgebouwd.
De vraag is wat de prijs is van het kasteel, of beter, wat is de marketingwaarde van Dracula. Want daarover gaat het dus. Ooit werd daarvoor de prijs genoemd van 135 miljoen euro. Naast Monumentum, de investeringsmaatschappij van een vermogende Nederlandse familie, is ook het Amerikaanse Graceland in de race om het kasteel over te nemen. Het kasteel zelf is sinds 2007 weer eigendom van de adellijke familie Habsburg die in België onder meer via huwelijk een aandeelhouder is van de biergigant AB Inbev. De Roemeense staat had het in 1947 onteigend, maar na een juridische strijd wist de familie het kasteel weer gedeeltelijk in handen te krijgen om het kort daarna opnieuw te koop te zetten. Echter zonder veel resultaat. Ondertussen transformeerde het kasteel tot een attractie die het midden houdt tussen een spookhuis en een museum. (Lees verder onder de foto)
Het bod van Coucke en de Nederlanders lijkt het te zullen halen. De Nederlandse website ‘Follow the Money’ sprak met de burgemeester van Bran die het bod bevestigt. Volgens de website zijn de inwoners van Bran niet onverdeeld gelukkig met de toeristische aandacht voor hun kasteel. Maar economisch is het natuurlijk wel een potentiële cash machine. Dat weet ook het bedrijf Monumentum Leisure, een dochter van Monumentum Capital. Dat bedrijf werkt samen met het Amerikaanse Paramount, één van ’s werelds grootste media- en entertainment bedrijven. Paramount stelt daarbij de bekende karakters van haar dochterbedrijf Nickelodeon beschikbaar, waaronder SpongeBob SquarePants, Teenage Mutant Ninja Turtles en Dora. Met een investering van 150 miljoen euro heeft Momentum Leisure drie operationele parken opgeleverd in het Pools-Duitse grensgebied nabij Berlijn (2018), Warschau (2022) en recent ook in het Poolse Gdansk.