NIEUW – De erfenis van ‘mijnheer Frits’ (Philips): ‘Central Park’ van Eindhoven

Iedereen in Eindhoven noemde hem ‘mijnheer Frits’. Zijn ware naam was Frederik Jacques Philips. Hij was de vijfde voorzitter van de gelijknamige Nederlandse multinational met hoofdzetel in Eindhoven. ‘Mijnheer Frits’ woonde en stierf op het domein De Wielwaal in Eindhoven, een villacomplex ingeplant in een bos en parkdomein van liefst 140 hectare. Dat staat al enkele jaren te koop. Vraagprijs: 30 miljoen euro. Beleidsmensen willen het natuurgebied liefst behouden en noemen het domein nu al ‘Central Park van Eindhoven’. Maar de eigenaar, de Nederlandse textielondernemer Marc Brouwers, praat ook met projectontwikkelaars. Die kunnen 750 wooneenheden inplanten op het domein. ‘Mijnheer Frits’ van zijn kant was sterk verbonden met België. In 1954 bouwde hij in Hasselt een nieuwe Philips fabriek. Het zou de grootste van de groep worden buiten Nederland, ooit goed voor bijna 5.000 werknemers. Wie ‘mijnheer Frits’ nog wil zien, moet naar de markt van Eindhoven. Daar staat zijn standbeeld. (Bekijk de video onderaan dit artikel)Begin deze maand was het nog ‘talk of the town’ in Eindhoven. Je koopt een stofzuiger of koffiezetmachine met daarop de naam Philips maar eigenlijk gaat het om een Chinees product. Hoezo? De Chinese investeerder Hillhouse Capital betaalde 3,7 miljard euro voor de divisie huishoudartikelen van de groep uit Eindhoven. ‘Identiteitsfraude’ noemen de Eindhovenaars dat. ‘Wat zou mijnheer Frits daarvan hebben gezegd?’ vragen ze zich af. (Lees verder onder de foto)

Frits Philips

Maar ‘mijnheer Frits’ is al lang dood. In 2005 struikelde hij tijdens een wandeling in zijn domein ‘De Wielewaal’ in Eindhoven. Korte tijd later overleed hij. Hij was precies 100 jaar geworden. ‘Mijnheer Frits’ mag dan al verdwenen zijn, De Wielewaal is er nog steeds, een gigantische villa, met 2.582 vierkante meter woonoppervlak, een indrukwekkende kelder van 750 m² en daaromheen 140 hectare natuurgebied. Ondernemer Marc Brouwers kocht het domein in 2007. De voorbije jaren gingen verschillende makelaars op zoek naar een koper voor De Wielewaal. Tevergeefs. Eindhoven is niet het centrum van de wereld en 30 miljoen euro is veel geld. Geruchten als zou Bill Gates geïnteresseerd zijn in de aankoop, werden door Brouwers zelf ontkent. Gates was decennia lang de rijkste mens ter wereld.

Onderstaande video was een meer creatieve poging van een makelaar om De Wielewaal aan de man te brengen. Tevergeefs, het mocht niet baten.