NIEUW – Dierenspeciaalzaak Tom & Co incasseert 20 miljoen euro verlies

De groep Tom &Co incasseerde vorig jaar een verlies van 20 miljoen euro. Dat verlies is opmerkelijk. In mei van vorig jaar kwam 54 % van de keten dierenspecizaalzaken in handen van de holding Verlinvest van de AB Inbev familie de Spoelberch. Met Verlinvest herbelegt de familie de Spoelberch de dividenden die ze opstrijkt uit haar aandeel in de bier multinational. Mee onder druk van de negatieve resultaten bij Tom & Co ziet Verlinvest zich in de rode cijfers belanden voor 18 miljoen euro. Dat verlies staat tegenover een winst van meer dan 400 miljoen euro in het jaar daarvoor. Ondanks die verliescijfers houden de aandeelhouders van Verlinvest vast aan een groeiscenario. Over 2021 bedroeg het globale dividend van Verlinvest 28 miljoen euro. Eén jaar later, in 2022, was dat gestegen tot 32 miljoen euro.



Tom & Co is Belgisch marktleider in voeding en benodigdheden voor huisdieren, met 129 winkels. In Frankrijk heeft het 49 winkels, in Luxemburg twee. De omzet vorig jaar voor de groep bedroeg 150 miljoen euro wat resulteerde in een bedrijfsverlies van 17 miljoen euro en een netto verlies van 20 miljoen euro.

Tom & Co werd in 1991 opgericht door de distributeur Delhaize. In 2017 kocht CEO Thierry Le Grelle zich vrij uit Delhaize, samen met zijn partners Lionel Desclée en Philippe Deschamps, ex-Delhaize. In 2022 gingen de drie aandeelhouders op zoek naar een financiële partner. Ze konden daarbij rekenen op de interesse van verschillende investeringsfondsen. Uiteindelijk haalde Verlinvest zijn slag binnen. Voor ongeveer de helft van de aandelen zou het 100 tot 150 miljoen euro betaald hebben. De drie bestaande aandeelhouders behouden de rest van de aandelen. De groep werd daarbij ondergebracht in de nieuwe holding PetSerCo.