NIEUW – Dierenvoedingsbedrijf Edgard & Cooper boekt 15 miljoen euro verlies weg

(Foto: Edgard & Cooper)

De holding 4 Healthy Pets boekt 15 miljoen euro verlies weg door een kapitaalvermindering. Dat gebeurt nadat het kapitaal eerst was opgetrokken met 20 miljoen euro. Na de huidige operatie beschikt de Kortrijkse producent van honden- en kattenvoer nog over en kapitaal van net geen 10 miljoen euro. De balans van 4 Healthy Pets, die werkt onder de merknaam Edgard & Cooper, toonde eind 2021 een overgedragen verlies van 21 miljoen euro. Het bedrijf is snelgroeiend maar nog niet winstgevend. De AB Inbev familie de Mévius is de belangrijkste financier van het bedrijf en dat samen met AB InBev-bestuurder Elio Leoni Sceti, de ex-CEO van het diepvriesvoedingsbedrijf Iglo. Beiden samen investeerden al 50 miljoen euro in 4 Healthy Pets.

Koen Bostoen, Jürgen Degrande en Louis Chalabi richtten Edgard & Cooper zeven jaar geleden op. Hun honden- en kattenvoeding wordt gemaakt met vers vlees dat afkomstig is van slachtafval en organen, groenten, fruit en kruiden. Dat moet beter verteerbaar zijn voor de dieren. Het Kortrijkse bedrijf gebruikt verder biologisch afbreekbare zakken en recycleerbare blikken. Hun marketing model sloeg aan in heel Europa. Edgard & Cooper groeide in vier jaar naar 25 miljoen euro omzet. Sinds 2017 gebeurt dat met de steun van DLF Venture, een investeringsfonds van de AB InBev-familie de Mévius. Drie jaar later werd het fonds uitgebreid met The Craftory, een Brits fonds van Elio Leoni Sceti, de ex-CEO van het diepvriesvoedingsbedrijf Iglo, bestuurder bij de brouwer AB InBev en bij de multinational cacaoverwerker Barry Callebaut. Beide investeerders samen legden toen 18,5 miljoen euro op tafel. Sceti en de familie de Mévius zitten ook samen in het kapitaal van de Australische producent van toiletpapier Who Gives a Crap. Vorig jaar pompten de twee investeerders opnieuw 10 miljoen euro in Edgard & Cooper. Nu komt daar dus nog eens 20 miljoen euro bij.



Dierenvoeding is een miljardenbusiness waar de trend naar biovoeding al enkele jaren aanslaat. In Vlaanderen zijn start ups actief zoals Edgard & Cooper, Gutsy en D-Snacks. Maar ook grote spelers ontbreken niet. Zo is er United Petfood van de familie Dumolin waarin het Belgisch-Nederlandse investeringsfonds Waterland een belang heeft. En eerder al in 2018 boekte de Rijkste Belg Eric Wittouck met zijn Luxemburgse holding Artal International een winst van 2 miljard euro op de verkoop van Blue Buffalo Pet, een Amerikaanse producent van biovoeding voor honden.