NIEUW – Distributie familie Bouriez keert 270 miljoen euro uit aan zichzelf

(Foto: Belga Images)

De distributiegroep Louis Delhaize verlaagt zijn kapitaal met 270 miljoen euro van 1,043 miljard euro naar 773 miljoen euro. Dat uitgekeerde kapitaal komt terecht bij de aandeelhouders van het bedrijf, de Frans-Belgische familie Bouriez. Die familie kampt al jaren met de verlieslatende activiteiten van hun Belgische bedrijf. De groep Louis Delhaize was ooit een parel van de Belgische retail, maar wordt nu genekt door zijn oubolligheid. Meest recent was er de overname van 57 filialen van de filialen Match en Smatch door de familie Colruyt. De huidige kapitaalverlaging bevestigt de beslissing van de familie om zich terug te trekken uit de distributiesector. De voorbije jaren pompte de familie tevergeefs 70 miljoen euro in haar winkels, zonder succes weliswaar.

Einde 19de eeuw was Jean-Jacques Delhaize wijnhandelaar in Ransart, een deelgemeente van Charleroi. Hij heeft zes zonen: Adolphe, Jules, Auguste, Léopold, Edouard en Louis Delhaize. Geïnspireerd door hun vader én de opkomst van grote winkels zoals Bon Marché, starten die met dranken- en kruidenierswinkels. Doorheen de jaren die volgen komen er drie verschillende ketens met dezelfde familienaam: Delhaize Frères et Cie (De Leeuw), Adolphe Delhaize en Louis Delhaize. In 1950 gaan die twee laatste terug samen tot Louis Delhaize. De eerste is nu in handen van de Nederlandse groep Albert Heijn.



De voorbije jaren kon Louis Delhaize echter niet aansluiten bij de nieuwe distributietendensen. De verliezen stapelden zich op. Zowel de merken Match/Smatch als Cora waarvan er zeven filialen zijn in Brussel en Wallonië bleef hangen in de tijd. De Frans-Belgische familie Bouriez die de groep al bijna dertig jaar leidt moest de voorbije vijf jaar dan ook 74 miljoen euro in het bedrijf pompen. In de zomer vorig jaar verkocht ze al haar Franse winkels aan Carrefour, de Luxemburgse aan E.Leclerc, en ook de Roemeense tak ging de deur uit. 57 Belgische filialen van Match en Smatch gingen dus naar Colruyt.