NIEUW – Durfkapitalist M80 pompt 35 miljoen euro in Cortez NY

Peter Maenhout, CEO van M80. (Foto: M80)

De Brusselse durfkapitalist M80 heeft 35 miljoen euro kapitaal ingebracht in de vennootschap Cortez NY die het enkele maanden terug heeft opgericht. Daarmee lijkt de basis gelegd voor het tweede investeringsfonds van het bedrijf dat wordt geleid door Peter Maenhout, ex-topmanager bij Gimv. Die lanceerde eind 2018 een eerste fonds van 200 miljoen euro. M80 investeert in mature bedrijven in de consumentensector, de gezondheidszorg, businessdiensten en de maakindustrie. Bij het eerste fonds stapte een reeks Belgische en buitenlandse institutionele investeerders in, waaronder Belfius Verzekeringen en de Brusselse investeringsmaatschappij Finance & Invest. Het tweede fonds moet dezelfde omvang aannemen als het eerste.

M80 bouwde sinds zijn lancering een portefeuille met tien bedrijven uit. De bekendste participatie is die in de bakkerijketen Le Pain Quotidien. Het bedrijf focust zich in de eerste plaats op bedrijven in de Benelux en Frankrijk met een omzet tussen 25 en 300 miljoen euro en een ondernemingswaarde tussen 25 en 250 miljoen euro. Het investeert tussen de 10 en 60 miljoen euro in kapitaal, zowel als een belangrijke aandeelhouder of als hoofdinvesteerder. Het blijft weg van vastgoed, R&D based life sciences en pre-commerciële technologie.Eerder investeerde M80 onder meer in Yuma, een geïntegreerde IT-dienstverleningsgroep, in Total Design een Nederlands digitaal ontwerp- en brandingbureau, in XPLUS, specialist in enterprise IT-architectuur en in Luminis, specialist in cloud en data. Het Brusselse fonds heeft al twee exits achter de rug. Het verkocht zijn minderheidsbelang in de domeinnaamspecialist Gandi.net aan Total Webhosting Solutions en de Franse familie Dentressangle kocht de specialist in voedingssupplementen Naturacare over van M80.

M80 CEO Peter Maenhout was eerder managing director bij Gimv, waar hij verantwoordelijk was voor Gimv-XL, een closed-end fonds van 609 miljoen euro voor middelgrote bedrijven in Vlaanderen. Hij leidde ook de private equity-activiteiten van Gimv in België.