NIEUW – Etap Lighting en familie Joris boeken 2,4 miljoen euro verlies weg

Christ’l Joris (Foto: Belga Images)

De verlichtingsspecialist Etap Lighting International uit Malle, in handen van de familie Joris, verhoogt haar kapitaal met 4 miljoen euro tot 13,2 miljoen euro om daarna 2,4 miljoen euro overgedragen verlies weg te zuiveren. Etap voorzitter Christ’l Joris werkt al enkele jaren aan een turn around van haar bedrijf, een operatie die met vallen en opstaan gebeurt. Vorig jaar vereenvoudigde de groep haar internationale structuur en slorpte de moedermaatschappij in Malle haar vier buitenlandse dochters op. De omzet van de groep daalde onder invloed van covid met 4 % tot 29,8 miljoen euro. Het boekjaar sloot af met een verlies van 2,4 miljoen euro. Etap mikt met duurzame verlichtingssystemen op het hogere marktsegment.

Eind 2019 vierde Etap zijn 70ste verjaardag. Het bedrijf is actief in een sterk concurrentiële markt waar de lagere marktsegmenten overspoeld worden met goedkope producten. Daarom focust Etap zich op duurdere maar meteen ook meer duurzame verlichtingsoplossingen. Vorig jaar fusioneerde het moederbedrijf met de dochterbedrijven uit Frankrijk, Nederland, Portugal en Zweden. Meteen werd de naam van het bedrijf aangepast in Etap Lighting International. In 2018 werden al de bijkantoren afgestoten in het Verenigd Koninkrijk, Italië en Polen. Covid 19 duwde de omzet vorig jaar met 4 % omlaag terwijl tegelijkertijd 1 miljoen euro waardevermindering werd geboekt op bestaande voorraden. Dat alles resulteerde in een verlies van 2,4 miljoen euro.



De familie Joris controleert het bedrijf via de Nederlandse holding en stichting Parfibel. Bij Etap werken meer dan 200 mensen. Eind 2019 werd Ayad Abul-Ella bestuurder van de groep. De Duitse ingenieur werkte vroeger onder meer voor Siemens. Hij was ook vijf jaar CEO van energiespecialist Heliocentris Energy. Zijn familie controleert het bedrijf HPS, Home Power Solutions, dat zich onder meer toelegt op duurzame verlichtingssystemen voor residentiële woningen.