NIEUW – Expertennetwerk United Experts waardeert zichzelf op 14 miljoen euro

Dirk Coucke (Foto: RV)

United Experts (UE) moet één van de meer merkwaardige bedrijven zijn in Vlaanderen. Opgestart in 1996 door landbouwerszoon, landbouwingenieur en licentiaat landbouweconomie Dirk Coucke profileerde het bedrijf zich met de naam DLV als bouwadviseur voor landbouwers. Nu, 25 jaar later, staat United Experts voor een kennisnetwerk van adviseurs in landbouw, natuurbeheer, industrie en erfgoed. De verschillende juridische entiteiten binnen de groep werden samengebracht in de UE Holding. Die krijgt een waarde mee van 14,3 miljoen euro.

Vandaag de dag is DLV nog steeds actief als landbouwadviseur. Daarnaast staan nu echter talrijke andere expertengroepen. Het architectenbureau Erfgoed en Visie is gespecialiseerd in restauratie- en erfgoedprojecten. BDA is team van raadgevende ingenieurs gespecialiseerd in studies stabiliteit en technieken. Innolab staat voor een labo gespecialiseerd in analytische en procestechnische begeleiding van biologische zuiverings- en verwerkingsinstallaties. Profex begeleidt KMO’s dan weer met advies over milieu en ruimtelijke ordening, bodem en energie. En zo zijn er nog wel een aantal andere specialiteiten binnen de groep.Een recent initiatief van UE is Forest Fwd, een bureau dat bedrijven begeleidt bij hun ambities om een bedrijfsbos aan te planten. Het dienstenpakket van Forest Fwd omvat onder meer de administratie voor vergunningen en verzekeringen, de aanleg van het bos, het bosbeheer, het onderhoud en de communicatie over het bedrijfsbos. Een bedrijfsbos van Forest Fwd heeft een minimumoppervlakte van een halve hectare en per hectare worden ongeveer 1.500 bomen geplant. Over een periode van twintig jaar kost een bedrijfsbos van 1 hectare 85.000 euro of 8,5 euro per vierkante meter. Dat is inclusief alle dienstverlening. Ook grotere projecten neemt het bureau aan. Het opzet is goed gezien. De Vlaamse overheid heeft de ambitie 4.000 hectare bos bij te creëren tegen 2024. Forest Fwd ambieert op termijn ongeveer een vierde daarvan te kunnen realiseren.

UE vond onderdak in de historische gebouwen van de mijnsite in Koersel Beringen. Hun kantoor in West-Vlaanderen vond een al even historisch onderdak. Deze zomer nam het zijn intrek in de site Ter Waarde in Ieper. Die omvat de voormalige gebouwen van Lernout en Hauspie. Momenteel omvat de groep UE meer dan 400 medewerkers verdeeld over verschillende kantoren in Vlaanderen en Wallonië.