NIEUW – Familie de Spoelberch moet de zure Oatly melk doorslikken (en incasseert opnieuw een verlies van 107 miljoen euro)

De holding Verlinvest incasseert voor het tweede opéénvolgend jaar verlies. Over 2023 is dat verlies 40 miljoen euro tegenover 119 miljoen in 2022. Nochtans incasseerde de holding belangrijke meerwaarden op de verkoop van haar participaties in de Amerikaanse producent van kokoswater Vita Coco en de Indiase wijnproducent Sula. Maar haar participatie van 22 % in de Zweedse producent van havermelk Oatly breekt haar opnieuw zuur op. Oatly werd in 2021 naar de beurs gebracht tegen 28 dollar per aandeel. Nu is die koers gezakt onder de één dollar. Verlinvest boekt over 2023 een minwaarde op het bedrijf van 107 miljoen euro. In 2022 werd al op diezelfde participatie een minwaarde geboekt van 80 miljoen euro. Verlinvest is de investeringsholding waarmee de familie de Spoelberch de dividenden herinvesteert die ze ontvangt uit haar participatie in de biergigant AB Inbev. Ze kan daarbij tegen een financiële schok. In 2021 boekte ze een winst van 428 miljoen euro, goed voor een dividend aan de familie van 28 miljoen euro.



Havermelk producent Oatly trok midden 2021 als veelbelovend alternatief voedingsbedrijf naar de beurs. Het bedrijf werd toen geïntroduceerd tegen een koers van 28 dollar en kende snel daarna een top van 30 dollar om dan enkel nog te dalen tot nu minder dan één dollar. Oatly kon zijn ambities als snelgroeiend bedrijf niet waarmaken. Amerikanen houden van zogenaamde ‘class action’ processen. En zo loopt er ook één tegen Oatly waarbij misnoegde kleine beleggers zich hebben verzameld. Overmorgen wordt voor een Amerikaanse rechtbank een eerste hoorzitting gehouden.

Bij dat proces stellen de beleggers dat in de aanbiedingsdocumenten voor de beursintroductie van Oatly op 20 mei 2021 werd voorgesteld dat Oatly zijn productie aanzienlijk had uitgebreid om te voldoen aan de toenemende vraag van consumenten. Maar ze verzuimden daarbij melding te maken van het afnemend marktaandeel in de detailhandel en schapruimte in belangrijke markten, aanzienlijke productieproblemen waaronder fabriekssluitingen en tegenvallende kosten in verband met stijgende grondstofprijzen. Die beleggers eisen nu 9,25 miljoen dollar schadevergoeding plus opgelopen rente.

Verlinvest boekte over 2023 een minwaarde op Oatly van 107 miljoen dollar nadat het een jaar eerder ook al 80 miljoen euro afboekte. Daartegenover staat de meerwaarde die vorig jaar werd geïncasseerd op de verkoop van 5 miljoen aandelen Vita Coco, goed voor een opbrengst van 115 miljoen dollar. Daarmee halveerde het belang van Verlinvest in Vita Coco tot 19 %. Nog vorig jaar verkocht de familie de Spoelberch heeft haar resterende belang van 8 % in het Indiase wijndomein Sula Vineyards.