NIEUW – Familie Mannheim pompt 254 miljoen euro in Belgische glasproducent Soliver

Arturo Mannheim, CEO van AGP. (Foto: AGP)

De van oorsprong Duitse familie Mannheim heeft het kapitaal van zijn Belgische dochter Soliver met zetel in Roeselare opgetrokken met 254 miljoen euro tot 419 miljoen euro en dat door omzetting van schuldvorderingen. Soliver maakt deel uit van de groep AGP met hoofdzetel in Peruaanse hoofdstad Lima en werd in de jaren 30 van de vorige eeuw opgestart door de uitgeweken Duitse familie Mannheim. In 2022 riep die hun Belgische vestiging in Gent uit tot hun wereldwijd hoofdkwartier. In Evergem bouwt AGP en nieuwe fabriek die per jaar 1,2 miljoen ramen voor elektrische wagens moet produceren. Dat vergt echter heel wat investeringen. Eind 2022 keek Soliver aan tegen een overgedragen verlies van 58 miljoen euro. AGP zegt te onderhandelen met nieuwe potentiële aandeelhouders maar eind vorig jaar was daarover nog geen nieuws. Dat zette de revisor er toe aan zich te onthouden van een oordeel.

Soliver uit Roeselare werd in 2018 door de familie Mannheim overgekocht van de familie Bouckaert. Mannheim besliste daarop zich volledig toe te leggen op de productie van enerzijds autoruiten en anderzijds beveiligd kogelvrij glas voor onder meer militaire toepassingen. De groep beschikt daarbij over productie eenheden in Lima (Peru), Colombië, Brazilië, Roeselare en Gent. Die laatste locatie werd uitgekozen om de nieuwe strategie te leiden. Tegelijkertijd wordt in Evergem een nieuwe fabriek gebouwd. Die moet gelaagd en gecoat glas maken voor de productie van autoruiten. Twee productielijnen moeten op volle capaciteit goed zijn voor 1,2 miljoen ruiten per jaar. De nieuwe fabriek moet dan 380 mensen te werk stellen.



Gent werd gekozen als hoofdkwartier om dichter bij de Europese klant te staan. De familie Mannheim keert daarmee terug naar haar Europese roots. De groep wordt momenteel geleid door CEO Arturo Mannheim. Juridisch is Soliver in handen van de holding Transtech Glass Investments Ltd met zetel in het fiscaal vriendelijke kanaaleiland Jersey. Koken kost echter geld en dat is ook zo voor de bouw van de nieuwe fabriek in Evergem. In 2022 sloot AGP een schuldherschikking af van 250 miljoen dollar met de Canadese groep Omers Capital. De huidige kapitaalverhoging gebeurt door de omzetting van schuldvorderingen, dus het gaat om al geïnvesteerde of gebruikte voorschotten. “AGP is actief op zoek gegaan naar nieuwe investeerders door Morgan Stanley in te schakelen voor ondersteuning.”, zo leert de jaarrekening van Soliver over 2022. “Zij zijn in volle onderhandelingen met nieuwe potentiële investeerders met als doel in het eerste kwartaal van 2024 een kapitaalinjectie tussen de 200 en 400 miljoen dollar te realiseren. Naast dit gegeven erkent de raad van bestuur de gewijzigde dynamiek van de markt. Ze hebben ook hier hun aanpak veranderd en ze zijn gaan samenwerken met hun huidige klanten. Dit strategische initiatief heeft het bedrijf in staat gesteld om op korte termijn liquiditeiten te injecteren. Ze verwachten ook hier ongeveer 300 miljoen dollar aan financiële middelen tussen 2023 en 2025 te ontvangen.” De bedrijfsrevisor Martine Buysse (Moore Audit) sloot haar rapport over 2022 af op 15 december 2023. Ze schrijft dat er op dat moment nog geen duidelijkheid was over die kapitaaloperaties wat haar er toe aanzet zich te onthouden van een oordeel. Binnen de stroomlijning van de wereldwijde activiteiten van AGP werd PwC aangesteld als nieuwe revisor voor de gehele groep.