NIEUW – Familie Relecom verkoopt Ethiopische brouwerij

De raad van bestuur van Unibra, vlnr: Bruno Colmant, Thibault Relecom (CEO), baron Marc du Bois (Spadel), Maïté Relecom (voorzitter) en Olivier Lippens (Finasucre)

De Belgische familie Relecom heeft haar belang van 58 % in de Ethiopische brouwerij Zebidar verkocht aan de Franse groep Castel. Die laatste is marktleider in Ethiopië. De familie hield haar belang in Zedibar aan via haar holding Unibra. Zebidar werd opgestart begin 2017. De beslissing om uit de Ethiopische markt te stappen, komt dus al snel. Met de verkoop incasseert Unibra 78 miljoen euro en een belangrijke meerwaarde.De brouwerij van Zedibar situeert zich 166 kilometer ten zuiden van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba nabij de stad Welkite. De brouwerij kon sedert haar start in januari 2017 mooie volumes produceren maar moest toch de duimen leggen voor de Castel Group. Die is met de BGI groep marktleider in Ethiopië.

Unibra is licentiehouder voor het merk Skol in heel Afrika. In België is ze voor 29 % aandeelhouder van de Limburgse pilsbrouwerij Martens. Die produceert ook Skol voor export naar Afrika en China. Unibra diversifieerde ook sterk in vastgoed. Vorig jaar boekte de holding een netto winst van 8 miljoen euro tegenover 6,6 miljoen in 2016. Unibra werd opgericht door Michel Relecom. Hij overleed onverwachts in 1994. Zijn echtgenote Maïté is voorzitter van de holding. Hun zoon Thibault Relecom werd in 2010 CEO van de holding. Onafhankelijke bestuurders van Unibra zijn naast Bruno Colmant, Marc du Bois, eigenaar van de watergroep Spa, en Olivier Lippens van de groep Finasucre.