NIEUW – Familie Vandemoortele wordt 42ste Belgische miljardair (met een superdividend van 25 miljoen euro)

Jean Vandemoortele

De familie Vandemoortele, eigenaar van de gelijknamige voedingsgroep, viert zijn 125ste verjaardag met onder meer de uitkering van een superdividend van 25 miljoen euro over het boekjaar 2023. Gecumuleerd over de voorbije vijf jaar bedraagt het uitgekeerde dividend 83 miljoen euro. 2023 was overigens een jaar met recordcijfers voor het bedrijf, goed voor een omzet van 1,925 miljard euro en een nettowinst van 109 miljoen euro. 125 jaar nadat Constant Vandemoortele in het West-Vlaamse Izegem zijn eerste olieslagmolen opstartte, is het bedrijf uitgegroeid tot een multinational actief in de bakkerijproducten en olieproducten. Voorzitter van de groep is momenteel Jean Vandemoortele. Naast hem zijn nog vier telgen van de vierde generatie en twee telgen van de vijfde generatie Vandemoortele aanwezig in het bedrijf. Een herberekening brengt het vermogen van de familie Vandemoortele op 1,009 miljard euro. Daarmee zijn er meteen 42 Belgische miljardairs.

In 2023 realiseerde Vandemoortele een groei van bijna 11 procent tot 1,925 miljard euro. De bakkerijafdeling staat voor een gamma diepvriesproducten, zoals brood, croissants, chocoladekoeken, donuts en focaccia. Het levert die aan supermarkten, tankstations en horecazaken, waar ze worden afgebakken. De tweede, kleinere afdeling is onder meer bekend voor haar margarinemerken Vitelma en Fama, maar verkoopt ook sla- en frituurolie, mayonaise en vinaigrettes. Beide afdelingen samen staan voor een brutobedrijfswinst van 216 miljoen euro, ruim de helft meer dan over 2022. Netto verdiende de groep 109 miljoen euro, een stijging van 38 procent tegenover het jaar voordien.



Ook voor dit jaar is het bedrijf optimistisch. Vorig jaar trok Vandemoortele het investeringsbudget op tot 70 miljoen euro. Dat geld diende onder meer om een nieuwe croissantfabriek te bouwen in Bretagne, en de margarineproductie in West-Vlaanderen en Duitsland uit te breiden. Begin april kocht ze haar Amerikaanse sectorgenoot Banneton, een specialist in diepgevroren bakkerijproducten goed voor een omzet van meer dan 100 miljoen dollar. Met die deal heeft Vandemoortele voor het eerst een Amerikaanse fabriek. Daarna volgde de overname van Dolciaria Acquaviva. Dat bedrijf uit Napels, Italië, maakt diepgevroren bakkerijproducten en heeft een portfolio met zowel zoete als hartige producten. Het heeft een grote fabriek met vier moderne productielijnen in Napels en drie kleinere fabrieken in Noord-Italië. De groep bedient meer dan 40.000 klanten in heel Italië, voornamelijk in de horeca. Dolciaria Acquaviva was vorig jaar goed voor een omzet van 120 miljoen euro.