NIEUW – Frank Monstrey, 440 miljoen dollar en de brute kracht van Kazachstan

De huidige burgeropstand in de Kazachse hoofdstad Almaty wordt gesmoord in een bloedbad. Het dictatoriaal regime slaat hard toe. De Oostendse investeerder Frank Monstrey mocht al kennis maken met de weinig gangbare praktijken in de Russische satellietstaat. Monstrey maakte fortuin met de Kazachse olieraffinaderij Nostrum Oil. Daarbij raakt hij betrokken in een hard dispuut tussen de stad Almaty en de bankier Mukhtar Ablyazov en Ilyas Khrapunov, schoonbroer van Ablyazov en zoon van Viktor Khaprunov, de vroegere burgemeester van Almaty. Monstrey betaalde 440 miljoen dollar aan Ablyazov en Khrapunov via een offshore rekening op de Britse maagdeneilanden. Normaal beslist een rechtbank in New York volgende maand of het hier al dan niet om een witwasoperatie gaat. Monstrey verklaart voor de rechtbank dat hij door Khrapunov werd bedreigd: “Meneer Khrapunov vertelde me op een boze manier, zijn stem verheffend, dat als ik niet de nodige regelingen zou treffen om snel te betalen ‘hij een aantal andere ‘speciale’ mensen zou sturen om achter mij aan te komen’ en dat ik zou snel beseffen dat ik naar hem had moeten luisteren. Hij zei dat het niet mogelijk zou zijn om ‘dat soort mensen’ te controleren als ik niet snel deed wat werd gevraagd.”Mukhtar Ablyazov is de Kazachse bankier die verantwoordelijk wordt gesteld voor het verdwijnen van minstens 5 miljard dollar uit de Kazachse BTA Bank. Hij zou die oplichting samen hebben uitgevoerd met zijn schoonfamilie Khrapunov. Een deel van dat geld zou Ablyazov, die naar Frankrijk vluchtte, hebben willen witwassen in de Verenigde Staten. Die operatie zou onder meer verlopen over de aankoop van een aantal appartementen in het exclusieve Trump Soho hotel, 46 verdiepingen hoog, in het centrum van New York. Nadat de zaak negatief in de belangstelling kwam, trok Donald Trump zich in 2017 terug uit het dossier. De hele zaak kwam wel voor de rechtbank van New York terecht. Daar verklaarden advocaten van Ablyazov en Khrapunov dat het geld voor de aankoop in het Trump hotel afkomstig was van een lening die Monstrey terugbetaalde. Die verklaarde dan weer dat hij fysiek werd bedreigd mocht hij de transfer van 440 miljoen dollar naar de offshore rekeningen niet doorvoeren.

Het Amerikaanse journalistieke platform OCCRP, Organised Crime and Corruption Reporting Project, volgt het dossier al jaren op en tekende een volledig organigram uit van de geldbewegingen rond Frank Monstrey. Die blijft er bij dat hij tegen zijn wil in werd betrokken in het hele dossier. Wij konden Monstrey niet bereiken voor meer toelichting. Normaal gaat de rechtszaak voor de rechtbank in New York begin volgende maand van start. (Lees verder onder de foto)

Frank Monstrey blijft er bij dat hij tegen zijn wil in werd betrokken in het dossier van Ablyazov. (Foto: RV)

In België profileert Monstrey zich als projectontwikkelaar met het project Sterea, de bouw van meer dan 200 woningen, een hotel met een aantal appartementen en luxe villa’s rond het golfterrein van Sterrebeek. Dat dossier duikt ook op in de zogenaamde ‘Pandora papers’. Uit dat journalistiek dossier blijkt dat de vennootschap Saffron International Assets Ltd op de Britse Maagdeneilanden in september 2018 een lening van 4,5 miljoen dollar gaf aan Monstrey. Om te tonen dat hij voldoende middelen had om de lening terug te betalen, stuurde Monstrey een lijst met zijn bezittingen op – waaronder vastgoed in België, Frankrijk en Zwitserland.

Saffron is in handen van de 50-jarige Rus Kirill Androsov, vandaag directeur bij vermogensbeheerder Atlas Asset Management in Singapore. Daarvoor was Androsov vicestafchef van de Russische regering (2008-2010), Russisch viceminister van Economische Ontwikkeling én bestuurder bij luchtvaartmaatschappij Aeroflot en de Russische spoorwegen. Monstrey had de 4,5 miljoen dollar nodig om te investeren in een Luxemburgse vastgoedproject. Hij verzekerde dat hij de lening kon terugbetalen, tegen een interestvoet van 12 procent, dankzij inkomsten uit het project Sterea.

In Knack bevestigt Monstrey dat Androsov hem in 2018 geld leende. ‘Het gaat om een commerciële transactie tussen partijen, die behoort tot de commerciële vertrouwelijke sfeer.’ Androsov kent hij naar eigen zeggen al een kwarteeuw. ‘In 1995-1996 heb ik met hem samengewerkt in het kader van de ontwikkeling en bouw van een internationaal hotelproject in Sint-Petersburg. We hebben tot op vandaag een goede relatie onderhouden.’ Waarom klopte Monstrey niet gewoon aan bij een bank voor de lening? ‘Het type financiering dat Saffron heeft verleend is een financiering met een hoger risico, wat zich vanzelfsprekend vertaalt in een hogere rentevoet. Dat soort financiering wordt door banken niet verstrekt.’ Monstrey geeft voorts mee dat de lening van 4,5 miljoen nog niet is terugbetaald, en dat het project in Luxemburg niet is doorgegaan.